Spanje opnieuw hoog-risico door explosief stijgende besmettingen

door admin
Spanje opnieuw hoog-risico door explosief stijgende besmettingen

Sinds medio mei werd Spanje officieel niet meer aangemerkt als ‘hoog-risico’. Hoewel de corona-incidentie toen even hoog was als nu, in de laatste 14 dagen zo’n 153 gevallen per 100.000 inwoners, stond Spanje er toen heel anders voor. Op dat moment daalde het aantal besmettingen hard terwijl de deltavariant nu juist hard om zich heen grijpt waardoor er sprake is van een snel stijgende lijn.

Spanje opnieuw hoog-risico

Eind vorige week steeg de incidentie van het aantal besmettingen per 100.000 inwoners met ruim 10 per dag. Op 27 juni registreerde Spanje 95 gevallen per 100.000 inwoners en op 2 juli was dit aantal gestegen naar 152,8 gevallen per 100.000 inwoners. Met deze cijfers wordt Spanje opnieuw gekwalificeerd als hoog-risico-land.

Druk op Spaanse ziekenhuizen neemt toe

Deze stijgende besmettingscijfers sijpelen langzaam door in stijgende cijfers in Spaanse ziekenhuizen. In de Spaanse regio’s La Rioja, Catalonië en Madrid ligt het percentage IC-bedden dat bezet is met Covid-patiënten tussen de 10 en 15 procent. Bij percentages hoger dan 15 procent is er sprake van een hoog-risico in ziekenhuizen, een percentage dat in Catalonië al snel kan worden bereikt.

Jongeren verantwoordelijk voor groot aandeel besmettingen

Medio mei waren de besmettingen redelijk evenredig verdeeld over de leeftijdsgroepen in Spanje. Nu zijn het voornamelijk de jongeren die elkaar besmetten. De incidentie onder Spanjaarden tussen de 20 en 29 jaar ligt zelfs op 293,3 gevallen per 100.000 inwoners. Deze groep wordt op de voet gevolgd door jongeren tussen de 12 en 19 jaar met een incidentie van 287,8.

In enkele Spaanse provincies komt de gemiddelde incidentie zelfs boven de 200 uit. Dit is het geval in Cantabrië, Barcelona en Córdoba. In bijna alle Spaanse regio’s is het aantal besmettingen onder mensen tussen de 12 en 29 jaar extreem hoog.

Ook jongeren in Spaanse ziekenhuizen

Hoewel inmiddels bekend is dat jongeren een stuk minder ziek worden na een besmetting zijn zij niet vrijgesteld van risico. Sinds het begin van de pandemie is 1,5 procent van de mensen uit deze leeftijdsgroepen in het ziekenhuis beland. 0,1 procent moest op de IC worden opgenomen. 

De snel stijgende incidentie heeft ervoor gezorgd dat enkele regio’s hun versoepelingen hebben teruggedraaid. Vooral de mogelijkheden binnen het nachtleven in Spanje worden beperkt. Bekijk in dit artikel welke maatregelen diverse Spaanse regio’s nemen om het stijgende aantal besmettingen te controleren.

Dit vind je misschien ook leuk