Spanje schrapt opruiing als misdrijf uit het strafrecht

door admin
Spanje schrapt opruiing als misdrijf uit het strafrecht

Spanje zal opruiing als misdrijf uit het wetboek van strafrecht schrappen. Het wordt vervangen door een ander misdrijf waarop een lagere straf komt te staan.

Dat heeft de Spaanse premier Pedro Sánchez donderdag aangekondigd. De regering wil met de maatregel de situatie in Catalonië verlichten. Hier zijn verschillende separatistische leiders na het onwettelijke referendum over onafhankelijkheid in oktober 2017 voor opruiing veroordeeld.

Onder opruiing wordt in Spanje verstaan: een poging om met geweld de toepassing van wetten of de uitoefening van legitiem gezag te verhinderen. Er staat een celstraf op van maximaal acht jaar, of vijftien jaar als het gaat om iemand die een openbaar ambt bekleedt.

Opruiing wordt ernstige verstoring van openbare orde

In een interview met de televisiezender La Sexta kondigde premier Sánchez aan dat zijn socialistische partij en bondgenoot Unidas Podemos vrijdag een wetsvoorstel zullen indienen om het misdrijf opruiing te vervangen door een ander, minder zwaar bestraft misdrijf: ernstige verstoring van de openbare orde. Het nieuwe misdrijf is volgens de premier, die aan de macht is sinds 2018, “min of meer vergelijkbaar met dat van andere Europese democratieën zoals Duitsland, Frankrijk, Italië, België en Zwitserland”.

Een tiental Catalaanse separatisten werd in Spanje veroordeeld tot gevangenisstraffen wegens opruiing nadat Catalonië zich in 2017 probeerde af te scheiden. Dit resulteerde in de ergste politieke crisis in de recente geschiedenis van het land. De Catalaanse leiders kregen later gratie.

Bekijk ook: Carles Puigdemont voert campagne voor Catalaanse onafhankelijkheid in Duitsland 

De premier benadrukte tegelijk nog wel dat de voormalige Catalaanse president Carles Puigdemont en twee andere separatistische leiders die sinds 2017 op de vlucht zijn, in Spanje vervolgd blijven worden. Puigdemont woont sinds 2017 in België en is verkozen tot lid van het Europees Parlement terwijl hij blijft strijden voor onafhankelijkheid. De andere twee separatistische leiders – eveneens woonachtig in België –  zijn Toni Comín en Clara Ponsatí, beide EP-leden. Een vierde begunstigde zou Marta Rovira zijn, de secretaris-generaal van Catalaans Republikeins Links (ERC), die momenteel Catalonië regeert, woont in Zwitserland.

Gevangenisstraf vermoedelijk tot helft verminderd

Volgens de krant El País, die overheidsbronnen citeert, is het plan om de gevangenisstraf voor deze misdaad te verminderen tot ongeveer de helft van het huidige maximum van 15 jaar door middel van een strafrechtelijke hervorming, waarvoor parlementaire goedkeuring vereist is. Er zijn ook berichten dat de voorgestelde hervorming de tijd tussen het plegen van opruiing en het voorschrijven ervan zou verkorten.

Verdeelde reacties op wetswijziging

In Spanje zijn de reacties over de wetswijziging verdeeld. Sommige experts hebben twijfels geuit over de impact die een hervorming van de wet zou hebben op de zelfverbannen onafhankelijkheidsleiders, en zien het meer als een symbolische zet. De rechtse oppositie heeft echter herhaaldelijk beweerd dat de premier toegeeft aan het Catalaanse separatisme. Ook enkele vooraanstaande figuren binnen de eigen partij van Sánchez hebben zich verzet tegen een mogelijke hervorming van de opruiing. Ze zijn bezorgd dat het hun steun onder de kiezers die voor eenheid van Spanje zijn zou kunnen schaden.

Emiliano García-Page, de socialistische president van de regio Castilla-La Mancha en een fel criticus van de gratie van de regering vorig jaar, zei dat “het streven naar onafhankelijkheid een strafrechtelijke consequentie moet hebben, je kunt het zo formuleren als je wilt, maar de grondwet moet zichzelf verdedigen”.

Bekijk ook: Catalaanse partijen verdeelder dan ooit op de nationale Catalaanse feestdag

Dit vind je misschien ook leuk