Spanje staat voor een week van "thermische glijbanen"

door admin
Spanje staat voor een week van "thermische glijbanen"

Dit weekend wordt het weer in Spanje gekenmerkt door naar grote hoogten stijgende temperaturen en atmosferische stabiliteit. Het 'juni-achtige' weer duurt echter niet lang. Vanaf maandag weten we weer dat we nog steeds in maart leven.

De Spaanse  krant 20Minutos heeft het over “thermische glijbanen”. Hiermee verwijst de krant naar het effect dat wij kennen als “maart roert zijn staart”. De verschuiving van het hogedrukgebied naar het oosten maakt ruimte vrij voor een front dat op maandag het Iberisch Schiereiland van west naar oost oversteekt.

Dat resulteert in neerslag in het noorden en een massa koude lucht erachter. Die zorgt op maandag voor een opmerkelijke temperatuurdaling. Vervolgens wordt vanaf dinsdag een nieuwe mobiele dorsaal verwacht die het schiereiland zal bedekken van noord naar zuid. Dit zorgt tussen woensdag en donderdag opnieuw voor een thermische rebound met stijgende temperaturen. 

Aan het einde van de week sluiten meteorologen van Meteored niet uit dat het kwik weer daalt. Daarom voorspellen ze “een sterk wisselende week”. 

Grote verschillen in één week tijd

Volgens Meteored zal het maandag frequent regenen op de Cantabrische helling, in de Pyreneeën en het noordwesten van Galicië. In de noordelijke helft van Spanje zal het meest opvallende de opmerkelijke daling van de maximumtemperaturen zijn, tussen 7 en 10 ºC in sommige gebieden in vergelijking met de relatief hoge waarden van zondag.

Volgens het referentiemodel valt er in de hele zuidelijke helft van het land en langs de Middellandse Zee geen regen. Hier dalen de temperaturen minder hard. Dinsdag nemen de regenbuien af en maken plaats voor een nieuwe episode van stabiliteit die kan aanhouden tot donderdag of vrijdag. Dan kan de komst van nieuwe fronten niet worden uitgesloten.

Regen tijdens de Fallas in Valencia?

Hoewel alles erop wijst dat er tussen 14 en 19 maart weinig regen zal vallen in Valencia, blijft de onzekerheid groot voor het einde van de Fallas-week. Er wordt in ieder geval tot vrijdag de 18e geen regen verwacht. Daarna kunnen buiten niet volledig worden uitgesloten. 

Is 30ºC in maart in Spanje normaal?

De een zal deze vraag bevestigend beantwoorden want kan zich wel een warme dag in maart herinneren. De ander vindt deze warmte nog voor het midden van maart extreem. Eltiempo.es heeft het uitgezocht en bevestigt dat het wel eerder zo warm is geweest maar het voorkomen van deze hoge temperaturen is “zeldzaam en abnormaal”. 

De weersite onderzocht de weerstations in de periode 1961-2022. De meeste stations in Spanje hebben in maart nog nooit 30ºC geregistreerd. In Madrid – Retiro is bijvoorbeeld nooit 30ºC bereikt. Sterker nog, het absolute maximum voor een maand maart, sinds 1920, is 26,7ºC (30-03-2015).

Kijkend naar stations met maximale temperaturen gelijk aan of hoger dan 30ºC, is in bijvoorbeeld Santander sinds 1961 één maximum geregistreerd boven deze drempel. Verder naar het zuiden komt het vaker voor. Badajoz heeft bijvoorbeeld 3 keer temperaturen boven dit bereik geregistreerd, Córdoba – Luchthaven 7 keer en Sevilla 11 keer sinds 1961.

Langs de Middellandse Zee zijn er meer gevallen waarin de 30ºC in deze tijd in maart werd overschreden. Voor zowel Valencia als Alicante was dat 7 keer. Murcia is het station dat sinds 1985 zelfs 21 dagen had met maximale temperaturen boven de 30ºC.

Dit vind je misschien ook leuk