Na jarenlange discussie lijkt er nu een einde te komen aan de halfjaarlijkse klokverandering in Spanje. Het Boletín Oficial del Estado (BOE), de Spaanse Staatscourant, bevestigt dat vanaf 2026 de klok niet langer zal worden verzet tussen winter- en zomertijd. Dit betekent dat Spanje na 45 jaar stopt met zomertijd, een praktijk die sinds 1981 verplicht was voor alle EU-landen.
Het idee achter het verzetten van de klok was altijd het optimaliseren van daglichturen, met als doel energie te besparen. In de praktijk blijkt dit effect echter minimaal te zijn. Recente studies hebben aangetoond dat de economische en energetische besparing die de tijdswisseling oplevert, verwaarloosbaar is. Dit voedde de discussie om de klokverandering af te schaffen alleen maar meer, zowel in Spanje als in andere Europese landen.
Afscheid van zomertijd
De Europese Commissie bracht dit onderwerp al in 2018 op de agenda en stelde voor om de zomertijd in 2019 af te schaffen. Door een gebrek aan overeenstemming tussen de lidstaten is de beslissing meerdere malen uitgesteld, eerst naar 2021 en nu dus naar 2026. Spanje is nu echter vastberaden om afscheid te nemen van de tijdswissel, al blijft goedkeuring van de Europese Commissie noodzakelijk. Wat Spanje helpt bij deze beslissing is dat het land zo groot is, dat er een groot verschil in natuurlijke tijd is tussen bijvoorbeeld de Balearen in het uiterste oosten van het land als de westkust van Galicië. Waar bijvoorbeeld op Menorca vandaag (22 november) de zon om 17:22h onder gaat, gebeurt dat in Finisterre in Galicië pas 46 minuten later om 17:22h.
Spanje moet wachten op Europees groen licht
Hoewel het besluit door het BOE is bevestigd, is het nog niet definitief. De Europese Unie en de Europese Commissie moeten hun goedkeuring nog geven voordat de maatregel daadwerkelijk in werking kan treden. Toch betekent de aankondiging van het BOE een belangrijke stap in de richting van een permanente tijdsregeling.
Spanje en zijn toch al afwijkende tijdzone
Interessant genoeg leeft Spanje sinds de dictatuur van Franco eigenlijk al niet in zijn ‘natuurlijke’ tijdzone. In 1940 besloot Franco de klok aan te passen aan de Midden-Europese Tijd (CET), om zo gelijk te lopen met het regime van Hitler in Duitsland. Eigenlijk zou Spanje, geografisch gezien, in de Greenwich Mean Time (GMT) moeten zitten, net als buurland Portugal. Dit betekent dat Spanje nu al decennialang een uur – en in de zomer twee uur – vooruitloopt op de tijd die het op basis van zijn ligging zou moeten hebben. Het afschaffen van de klokwissel zal deze historische afwijking niet corrigeren, maar het maakt de discussie over een passende tijdzone voor Spanje des te relevanter.
Spaans dorpje doet al jaren niet mee aan zomertijd
Grappig genoeg is er een dorp in Spanje dat niet ‘meedoet’ aan zomertijd. Tobarra, te vinden in de provincie Albacete, heeft afgelopen 31 maart de klok niet verzet naar zomertijd. Hiervoor heeft de gemeente een opvallend excuus. Men wil namelijk hun jaarlijkse Tamborada, een 104 uur durend trommelfestival erkend door UNESCO, ononderbroken kunnen houden. Pas op 1 april volgt Tobarra de rest van Spanje. Deze afwijking is een lokale traditie die de saamhorigheid en culturele identiteit van het dorp benadrukt.