Spanje straft low-cost airlines wegens handbagagebeleid

door admin
Spanje straft low-cost airlines wegens handbagagebeleid

Dat is te lezen in een persbericht van het ministerie. Onder andere de maatschappijen Ryanair, Vueling, Easyjet, Wizzair en Volotea zijn aangeklaagd, zo meldt consumentenbond Facua in een verklaring. Het ministerie heeft “het onderzoek uitgebreid naar extra kosten voor diensten die traditioneel inbegrepen waren in de ticketprijs”, zoals het reserveren van een stoel naast een andere passagier voor minderjarigen of afhankelijke personen.

Loskoppelen van historisch gezien inbegrepen elementen in ticketprijs

Veel luchtvaartmaatschappijen proberen hun winsten te vergroten door “elementen los te koppelen” die historisch gezien inbegrepen waren in de totale ticketprijs, waarvoor ze nu extra kosten in rekening brengen. “Deze bedrijven adverteren zeer concurrerende prijzen, wat hen een bevoorrechte SEO-positie geeft in zoekmachines en vergelijkingswebsites, in tegenstelling tot concurrenten die deze diensten wel opnemen in de geadverteerde ticketprijs,” zo stelt het ministerie van Consumentenzaken.

Bekijk ook: Spanje onderzoekt 7 low-cost vliegmaatschappijen vanwege handbagagebeleid

Adverteren met misleidende prijzen

Volgens het ministerie adverteren de maatschappijen met misleidende prijzen, aangezien “de oorspronkelijk geadverteerde prijs in de meeste gevallen niet overeenkomt met de uiteindelijke prijs die de consument betaalt.” Bovendien zouden deze luchtvaartmaatschappijen geen contante betalingen op de luchthaven accepteren voor aanvullende diensten, wat in strijd is met de regelgeving.

Boetes tot 1 miljoen euro voor zeer ernstige overtredingen

Het ministerie schat dat de boetes variëren van 10.001 tot 100.000 euro voor ernstige overtredingen en van 100.001 tot 1.000.000 euro voor zeer ernstige overtredingen. Als de illegaal verkregen winst uit deze overtredingen deze bedragen overschrijdt, kunnen boetes oplopen tot vier tot zes keer het illegaal verkregen bedrag voor ernstige overtredingen en zes tot acht keer voor zeer ernstige overtredingen, zo besluit het ministerie van Consumentenzaken.

Volgens het ministerie hebben de onderzochte luchtvaartmaatschappijen gezamenlijk een marktaandeel van meer dan 30%, zowel binnen als buiten Europa, waardoor ze invloed uitoefenen op de boekingen van miljoenen passagiers.

Lees ook: Ryanair krijgt boete voor rekenen van kosten voor handbagage in cabine

Dit vind je misschien ook leuk