Spanje stuurt 10.000 extra hulptroepen naar Valencia

Grootste civiele inzet ooit in Spanje in vredestijd

door admin
hulptroepen beloofd door sanchez

De Spaanse regering heeft besloten om 10.000 extra hulptroepen naar Valencia te sturen om de regio te ondersteunen na de verwoestende gevolgen van de DANA (Depresión Aislada en Niveles Altos), die al 211 levens heeft geëist. Het gaat om 5.000 militairen en 5.000 politieagenten en leden van de Guardia Civil, waarmee dit de grootste civiele inzet ooit in Spanje wordt in vredestijd.

President Pedro Sánchez kondigde deze maatregelen aan, maar sloot de afkondiging van een nationale noodtoestand voorlopig uit.

Geen noodtoestand, wel erkenning van tekortkomingen

Ondanks het grote aantal ingezette hulptroepen heeft de regering besloten het crisisbeheer in handen te laten van de Valenciaanse overheid onder leiding van Carlos Mazón. Sánchez erkent dat de hulpverlening tekortschiet en dat hulp op sommige plekken te langzaam op gang komt. Toch blijft de Spaanse overheid op niveau 2 van de noodsituatie, waarbij de leiding lokaal wordt gehouden. Volgens Sánchez zouden de lokale autoriteiten beter in staat zijn om de behoeften en situaties in te schatten en op basis daarvan de nodige hulp te vragen.

De president moedigt de Valenciaanse autoriteiten aan om indien nodig extra middelen en personeel aan te vragen bij de centrale overheid. “Het belangrijkste nu is dat we gezamenlijk handelen, ongeacht ideologische verschillen, en dat we een verenigd Spanje tonen in deze moeilijke tijd,” aldus Sánchez.

Taken van de hulptroepen: veiligheid en orde

Naast de reddings- en hulpverleningstaken krijgen de extra troepen ook de opdracht om de veiligheid in de getroffen gebieden te garanderen. In Valencia zijn er meldingen van plunderingen en vandalisme, wat heeft geleid tot 82 arrestaties. Met het extra personeel wil de overheid ervoor zorgen dat de openbare orde in de getroffen gebieden wordt gehandhaafd en verdere criminaliteit wordt voorkomen.

Reacties op het uitblijven van een nationale noodtoestand

Het besluit van Sánchez om geen nationale noodtoestand uit te roepen, heeft tot gemengde reacties geleid. Veel inwoners van de getroffen gebieden voelen zich verlaten en hekelen het gebrek aan onmiddellijke hulp. Lokale en landelijke overheden blijven echter benadrukken dat samenwerking en coördinatie tussen de verschillende bestuurslagen cruciaal zijn om de ramp het hoofd te bieden.

Lees ook: Politieke spanning over militaire hulp in Valencia

Dit wil je misschien ook lezen