Spanje valt buiten wetenschappelijk comité Europese Unie

door admin
Spanje valt buiten wetenschappelijk comité Europese Unie

Op 17 maart werden zeven wetenschappers uit diverse landen aangesteld om deel uit te maken van het zogenaamde EU-comité dat de lidstaten adviseert over de aanpak van de coronapandemie. Op dat moment moest de impact van het coronavirus op Spanje nog blijken. Inmiddels is bekend dat Spanje een van de zwaarst getroffen landen is. Is het dan juist niet vreemd dat er geen Spaanse vertegenwoordiging is binnen dit EU-comité?

Zeven leden binnen wetenschappelijk EU-comité

Op 10 maart bereikten de EU-leden tijdens een videocall een gezamenlijk akkoord over hoe de coronapandemie moest worden aangepakt in Europa. EU-voorzitter Ursula von der Leyen wees tijdens deze call en samen met de andere lidstaten de zeven leden – voornamelijk epidemiologen en virologen – aan waaruit dit wetenschappelijk comité zou moeten bestaan.

De deskundigen binnen het wetenschappelijk comité komen uit Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Italië, Nederland en België. Naast deze zeven onafhankelijke leden nemen organisaties, zoals het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), het Europees geneesmiddelenbureau (EMA) en het coördinatiecentrum voor noodgevallen (ERCC), deel als observerende partijen.

Waarom valt Spanje buiten wetenschappelijk comité?

Bronnen binnen de Europese Commissie lieten op 14 mei aan de Spaanse nieuwssite Okdiario weten dat de betreffende wetenschappers zijn gekozen op basis van hun ervaring op epidemiologisch, virologisch en medisch vlak. Op geen enkel moment is er gekeken naar de nationaliteit van de deelnemende deskundigen en volgens de EC is dit ook niet van belang bij de juiste aanpak van de coronapandemie.

Doelstellingen comité voor aanpak coronapandemie

Het wetenschappelijk comité is verantwoordelijk voor het opstellen van de richtlijnen binnen de Europese Unie, bekijkt welke maatregelen de EU-lidstaten kunnen nemen ten aanzien van de verspreiding van het coronavirus, welke prioriteiten er moeten worden aangebracht in de gezondheidszorg en welke beschermingsmaatregelen er genomen dienen te worden voor de inwoners van de EU-lidstaten.

Dit vind je misschien ook leuk