Het akkoord markeert een significante stap in de bescherming van de rechten van huurders in Spanje. De overeenkomst werd bereikt na succesvolle onderhandelingen tussen EH Bildu en de regering van Pedro Sánchez. Het nieuwe verbod op uitzetting zal worden opgenomen in een aankomend decreet van sociale en economische maatregelen.
Hetwas met name EH Bildu die zich sterk maakte voor de invoering van deze maatregelen in het licht van de toenemende wooncrisis waarmee duizenden Spaanse gezinnen worden geconfronteerd.
Details van de overeenkomst
Naast het verbod op uitzettingen, omvat het akkoord enkele belangrijke maatregelen om de sociale en economische lasten van kwetsbare gezinnen te verlichten. Deze omvatten:
- Een verbod op het afsluiten van basisvoorzieningen zoals elektriciteit, water en gas.
- De uitbreiding van de gereguleerde TUR4-tarief voor gemeenschappelijke verwarmingssystemen.
EH Bildu’s rol en reactie
EH Bildu heeft een cruciale rol gespeeld in het tot stand brengen van deze overeenkomst. De partij heeft haar tevredenheid uitgesproken over het bereikte akkoord. Bovendien benadrukt ze dat het behoud van andere sociale maatregelen noodzakelijk is om bescherming te bieden in de huidige economische en sociale context. EH Bildu heeft zich bovendien gecommitteerd om verder te werken aan de verbetering van arbeidsrechten, voedselzekerheid en huisvesting.
Impact op de woningmarkt
Deze overeenkomst wordt gezien als een aanvulling op eerdere wettelijke beperkingen, zoals de 3%-limiet voor huurverhogingen die werd ingesteld in de Woningwet. Dergelijke maatregelen zijn bedoeld om de wooncrisis aan te pakken en de rechten van huurders te versterken, vooral in een tijd waarin veel gezinnen met financiële onzekerheid kampen.
Keerzijde van een verbod op huisuitzettingen
Het verbod op huisuitzettingen van de Spaanse regering, bedoeld om kwetsbare burgers te beschermen, kan onbedoeld het kraken bevorderen. Dit komt omdat het verbod eigenaren van onroerend goed beperkt in hun vermogen om effectief op te treden tegen onrechtmatige bewoning. Krakers, mensen die zonder toestemming leegstaande panden betrekken, kunnen gebruikmaken van deze beschermende maatregelen om uitzetting te voorkomen of te vertragen. Dit leidt tot een juridisch grijs gebied. Daarbij kunnen de rechten van de eigenaar in conflictkomen met de tijdelijke bescherming die aan krakers wordt geboden. Dat geldt met name in gevallen waar duidelijk sprake is van misbruik van het systeem. Hierdoor kan het handhaven van eigendomsrechten gecompliceerder worden en kan het aantal krakers in Spanje toenemen.
Lees ook: Nieuwe Woningwet Spanje vermindert huuraanbod