Spanje verdrievoudigt digitale belasting op telefoons en smartwatches

door admin
Spanje verdrievoudigt digitale belasting op telefoons en smartwatches

De tarieven voor 2023 zijn aan consumenten moeilijk uit te leggen. Sommige tarieven blijven hetzelfde, maar anderen stijgen lichtjes en op bepaalde apparaten schieten ze omhoog. Bovendien worden er nieuwe apparaten aan de lijst van belaste apparaten toegevoegd. Dit is opmerkelijk, omdat het aantal ongeautoriseerde downloads al geruime tijd sterk is afgenomen en kopieën op optische schijven al jaren marginaal zijn.

Tarieven digitale canon

Het tarief voor multifunctionele printers blijft bijvoorbeeld op €5,25. Hetzelfde geldt voor beschrijfbare en herschrijfbare schijven (€0,08 per stuk), USB-geheugensticks (€0,24) en externe harde schijven (€4 tot 6 TB; €6,45 voor de grotere capaciteit). Op dit punt voegt de nieuwe regelgeving echter voor 2023 de SSD-eenheden toe.

De tarieven stijgen merkbaar voor tablets, waarbij het canon van €3,15 stijgt naar €3,75 en vooral voor voor mobiele telefoons, waarbij het tarief stijgt van €1,10 naar €3,25, een stijging van meer dan 200%.

Slimme horloges

Het nieuwe digitale canon wordt ook uitgebreid smartwatches op de lijst van apparaten die aan deze belasting onderhevig zijn. Deze wearables worden belast met €2,50 voor hun “functionaliteit voor het afspelen van fonogrammen, videogrammen en teksten of andere geluids-, visuele of audiovisuele inhoud, opgeslagen op het lokale geheugen van het apparaat”, zo staat te lezen in de publicatie over de canon in het Staatsbulletin BOE.

Verdeling geld geïnd met de digitale belasting

Nieuw is ook de manier waarop het geld van de digitale canon wordt verdeeld. Voorheen werd het geld verdeeld onder bedrijven die zich bezighielden met de productie van video-, audio- en boekencontent of vergelijkbare zaken. Vanaf 2023 wordt aan deze laatste categorie de categorie kranten en tijdschriften toegevoegd. Dat zal bij grote uitgeverijen ongetwijfeld in de smaak vallen.

De voorwaarden om het corresponderende deel van het digitale canon te kunnen ontvangen (het percentage varieert afhankelijk van het type apparaat) zijn als volgt:

  • Er moet op regelmatige basis een publicatie in papieren of digitale vorm worden aangeboden (van dagelijks tot halfjaarlijks), “met informatieve, culturele, wetenschappelijke, technische, opinievormende of entertainmentinhoud”. 
  • Deze publicaties hebben een minimale omvang van 24 pagina’s en 
  • “zijn gepubliceerd onder de verantwoordelijkheid en controle van een uitgever”.  

Op 1 juli gaat de nieuwe digitale canon in. Zoals gebruikelijk zal de distributie worden uitgevoerd door bedrijven die auteursrechten beheren.

Bekijk ook: Spanje verhoogt digitale canon met 200 procent

Dit vind je misschien ook leuk