Spanje verhoogt antiterrorismemaatregelen voor Semana Santa

door admin
Spanje verhoogt antiterrorismemaatregelen voor Semana Santa

De operatie begint op 31 maart en duurt tot 10 april. Er worden meer eenheden ingezet om drukke plaatsen, transport en strategische doelen te bewaken en beschermen. Ook zullen agenten meer willekeurige controles van voertuigen en personen uitvoeren. Deze maatregel is niet nieuw en is al bij eerdere gelegenheden zoals Kerstmis doorgevoerd.

De strijd tegen het jihadistisch terrorisme is een prioriteit voor de Spaanse regering. Bovendien is het risico op aanslagen tijdens de Goede Week vanwege het religieuze karakter ervan bekend. El País schrijft dat de politie heeft dit jaar in Spanje acht vermoedelijke jihadisten gearresteerd en heeft meegewerkt aan de arrestatie van acht anderen in andere landen.

Grootste risico gevormd door “terroristen of autonome cellen”

Afgelopen september wees de Nationale Politie in een intern rapport op de “versterking” van de Islamitische Staat (ISIS in het Engels) “na de periode van zwakte van de internationale coalitie als gevolg van de pandemie” van covid-19. Voor politie-experts wordt in Spanje het grootste risico gevormd door “terroristen of autonome cellen”. Hierbij wordt de Ripoll-groep als voorbeeld genoemd, die de aanslagen in Catalonië pleegde in augustus 2017. Verder vrezen zij dat de “terroristische activiteiten in de komende jaren” gestimuleerd kunnen worden door “de vrijlating voor het uitzitten van straffen” van jihadistische gevangenen.

Bekijk ook: Jihadisme stille maar aanwezige bedreiging voor Spanje

De angst dat het jihadisme zich op de Goede Week richt vanwege zijn religieuze aard is niet nieuw. In april 2019 werd in Marokko een vermeende terrorist gearresteerd die van plan was Sevilla tijdens deze data aan te vallen. Kort daarvoor hadden de kanalen die normaal gesproken door de Islamitische Staat worden gebruikt een video uitgezonden waarin bedreigingen werden geuit over de processies in Sevilla en Malaga.

Op 25 januari arresteerde de politie Yassine Kanjaa, een 25-jarige Marokkaan, in Algeciras voor het doodhakken van de koster Diego Valencia en het verwonden van vier andere mensen tijdens een aanval op twee centrale kerken in de stad Cadiz.

Bekijk ook: “Benidorm is veilig” benadrukken autoriteiten na arrestatie jihadist

Dit vind je misschien ook leuk