Spanje verkeert vanaf maandag in een ‘ecologisch tekort’

door admin
ecologisch tekort earth overshoot day

Spanje heeft op maandag alle natuurlijke hulpbronnen verbruikt die het land voor dit jaar toegewezen had. Dit betekent dat Spanje nu in een “ecologisch tekort” verkeert. Het moment van tekort treedt dit jaar liefst drie maanden eerder aan dan vorig jaar.

De milieuorganisatie Amigos de la Tierra roept de overheid op om maatregelen te nemen om het gebruik van natuurlijke hulpbronnen te verminderen en het huidige productie- en consumptiemodel te transformeren.

Wat houdt een ecologisch tekort in?

Vanaf deze maandag heeft Spanje meer natuurlijke hulpbronnen verbruikt dan wat de aarde in die tijd kan regenereren. Deze datum vormt dus Spanje’s Earth Overshoot Day, die dit jaar zeven maanden voor het einde van het jaar plaatsvond. Dit fenomeen registreert de ecologische voetafdruk van elk land. Daarbij wordt de datum gemarkeerd waarop alle natuurlijke hulpbronnen voor dat jaar zijn verbruikt. Deze is gebaseerd op gegevens van de Global Footprint Network.

Volgens Amigos de la Tierra hebben de burgers en alle economische sectoren in Spanje nu alle voor een jaar berekende natuurlijke hulpbronnen gebruikt, zoals water, energie, grondstoffen en voedsel.

“Beperken ongebreidelde consumptie van vitaal belang”

Amigos de la Tierra benadrukt in een verklaring de dringende noodzaak om het huidige productie- en consumptiemodel te herzien. “Het is van vitaal belang om het ongebreidelde gebruik van materialen en energie te beperken om aan te sluiten bij de regeneratieve capaciteit van onze planeet,” aldus Adriana Espinosa, verantwoordelijk voor natuurlijke hulpbronnen en afval bij de organisatie.

Amigos de la Tierra wijst erop dat de materiële voetafdruk van de Europese Unie het dubbele is dan de veilige en duurzame limieten zouden toestaan. Het gaat hier om de totale hoeveelheid gebruikte fossiele brandstoffen, biomassa, metalen en mineralen, inclusief import. De conclusie is dat het huidige model oneerlijk en ongelijk is. Terwijl 1,2 miljard van de armste mensen slechts 1% van het wereldwijde verbruik vertegenwoordigen, consumeren de rijkste miljard mensen 72% van de hulpbronnen.

Concrete maatregelen

Amigos de la Tierra roept de Spaanse regering op om regels in te voeren die het gebruik van minerale hulpbronnen en afvalproductie verminderen. Daarmee zou de Earth Overshoot Day weer naar achteren geschoven moeten worden. De organisatie pleit voor een bindend doel om de materiële voetafdruk op nationaal niveau te verkleinen. Dit doel zou ondersteund moeten worden met concrete maatregelen. Daarnaast moet de richtlijn voor het recht op reparatie, effectief worden geïmplementeerd. Deze werd in april van dit jaar goedgekeurd door de Europese instellingen.

“De levensduur van producten verlengen en hun hergebruik en reparatie vergemakkelijken zijn concrete maatregelen die al kunnen worden genomen,” concludeert Amigos de la Tierra. “Maar deze moeten deel uitmaken van een bredere paradigmaverschuiving die natuurlijke hulpbronnen spaart en sociale en ecologische rechtvaardigheid prioriteit geeft”.

Lees ook: Tot 10 jaar recht op reparatie voor elektrische apparaten in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk