Spanje verlengt BTW-verlaging op voedsel vanwege blijvende hoge prijzen

door admin
BTW-verlaging

De Spaanse regering heeft aangekondigd dat de verlaging van de BTW op bepaalde basisvoedingsmiddelen zal worden verlengd. Premier Pedro Sánchez gaf aan dat deze verlenging nodig is omdat de prijzen van deze producten nog steeds hoog blijven.

De premier zal de verlenging voorleggen aan het Congres van Afgevaardigden, waar zijn regering geen meerderheid heeft. Hij hoopt dat het voorstel ondanks de grote financiële inspanning toch wordt goedgekeurd.

Nodige maatregel voor huishoudens

Sánchez benadrukte dat, ondanks de zware belasting voor de staatskas, deze verlenging noodzakelijk is om de druk op huishoudens te verlichten. “De voedselprijzen blijven hoog en daarom moeten we deze enorme inspanning leveren, maar ik denk dat het een noodzakelijke inspanning is voor onze huishoudens,” aldus de premier.

Huidige BTW-verlagingen

In december verlengde de regering de BTW-verlaging tot 30 juni voor basisvoedingsmiddelen. Het ging om producten zoals melk, brood, eieren, kaas, fruit, groenten, peulvruchten, aardappelen, granen en olijfolie. Ook de verlaging van de BTW op pasta van 10% naar 5% werd verlengd. Deze verlenging staat in contrast met de eerdere mededeling aan Brussel in april, waarin werd aangegeven dat de BTW-verlaging op 30 juni zou worden teruggedraaid.

Stijgende voedselprijzen

Volgens de laatste gegevens van het Instituto Nacional de Estadística (INE) stegen de prijzen van voedingsmiddelen en niet-alcoholische dranken in april met 4,7% op jaarbasis. Dat is vier tienden hoger dan in maart. Vooral de prijzen van fruit en groenten, en met name olijfolie, zijn sterk gestegen. De prijs van olijfolie is sinds januari 2021 met 204,8% gestegen. Dat betekent dat de kosten in de afgelopen drie jaar zijn verdrievoudigd.

Op maandbasis (april ten opzichte van maart) steeg de consumentenprijsindex (CPI) met 0,7%. Deze stijging werd aangedreven door hogere prijzen voor kleding en schoeisel door de nieuwe voorjaars- en zomercollectie. Ook stijgende kosten voor accommodatie en voedingsmiddelen droegen eraan bij. De prijs van olijfolie steeg in april met 1,5% ten opzichte van de vorige maand.

De verlenging van de BTW-verlaging komt op een cruciaal moment voor veel Spaanse huishoudens die worstelen met de stijgende kosten van levensonderhoud. De regering hoopt dat deze maatregel enige verlichting zal bieden in een tijd van aanhoudende economische druk.

Dit vind je misschien ook leuk