Spanje verlicht de betaling van een miljoen hypotheken

door admin
Spanje verlicht de betaling van een miljoen hypotheken

Kort voor middernacht heeft het Spaanse kabinet maatregelen bekend gemaakt om de hypotheekbetalingen van kwetsbare huishoudens te verlichten. Een miljoen huishoudens wordt hiermee bevoordeeld.

De maatregelen zullen dinsdag in de ministerraad worden goedgekeurd. Voor de financiële entiteiten geldt echter wel dat zij de vrijwillig de maatregelen uit het pakket kunnen toepassen. Het pakket is in twee bokkken gegroepeerd:

  • Voor kwetsbare huishoudens: Verlenging van hypotheken en aflossingsvrije perioden is mogelijk, evenals tijdelijke niet-betaling…
  • Voor de rest van de huishoudens: afschaffing van commissies zodat mensen vooruit kunnen afbetalen zonder boete. 

Bekijk ook: Stijging Euribor zet 16% van gezinnen met hypotheken onder druk

De eerste maatregelen zijn van toepassing op kwetsbare huishoudens, degenen met een inkomen van minder dan 25.200 euro per jaar (drie keer de IPREM*) en die 50% of meer van hun inkomen besteden aan het betalen van de hypotheek, waarvan de rente al met vijftig procent is gestegen.

Vanaf dinsdag wordt er vanuit gegaan dat deze huishoudens hun hypotheek niet meer kunnen betalen en daarom stoppen de banken met het incasseren van de “hoofdsom” van het geleende kapitaal. Dat wil zeggen, gedurende 5 jaar rekenen ze alleen maar de rente en die rente zal de laagste zijn (Euribor minus 0,1%).

Daarnaast wordt voor deze mensen die de hypotheek niet kunnen betalen een regeling getroffen voor twee jaar. Daarmee kunnen de klanten de sleutels overhandigen en hun schuld bij de bank vereffenen.

Huishoudens die het risico lopen in gebreke te blijven

Dit zijn huishoudens die aan de volgende eisen voldoen: ze hebben een jaarinkomen van minder dan 25.200 euro, hun hypotheek vertegenwoordigt 50% van hun maandinkomen.

Deze huishoudens kunnen een achterstand van 2 jaar instellen. Dat wil zeggen dat gedurende deze periode de bank alleen maar rente rekent. Bovendien mogen ze hun hypotheek tot 7 jaar verlengen om hun maandbedrag te verlagen.

Andere maatregelen voor wat hogere inkomens

Er is een derde groep maatregelen voor wat hogere inkomensniveaus (tot 29.400 euro) met hypotheken afgesloten tot 31 december 2022 mits zij hypotheken betalen die 30% van hun inkomen opslokken en waarvan de rente met 20% is gestegen.

Deze huishoudens kunnen een jaar lang alleen rente betalen en ook de looptijd van hun hypotheek verlengen tot 7 jaar. 

IPREM

IPREM is de afkorting van ‘Indicador Público de Renta de Efectos Múltiples’ en is de referentie-index in Spanje voor de toekenning van hulp en subsidies op basis van inkomen. De index werd ingevoerd op 1 juli 2004 ter vervanging van het Minimum Interprofessioneel Loon waarvan het gebruik beperkt was tot de werkplek.

Bekijk ook: Nieuwe begroting Spanje heeft uigesproken sociaal karakter

Dit vind je misschien ook leuk