Spanje veroordeelt 3 terroristen voor aanslagen Barcelona en Cambrils 2017

door admin
Spanje veroordeelt 3 terroristen voor aanslagen Barcelona en Cambrils 2017

Een terrorist reed met een busje in op voetgangers op de destijds altijd drukke Ramblas in Barcelona en uren later later volgde een aanslag op de boulevard in Cambrils. De veroordeling van de terroristen werd donderdag bekendgemaakt door de Audiencia Nacional in Spanje. De zwaarste gevangenisstraf bedraagt 53,5 jaar en geldt voor Mohamed Houli Chemlal. Driss Oukabir kreeg 46 jaar gevangenisstraf.

Veroordeling voor actieve deelname aan terroristische organisatie

Beide mannen zijn veroordeeld vanwege lidmaatschap van een terroristische organisatie, bezit, opslag en het maken van explosieven van terroristische aard en poging tot en het uitvoeren van terroristische aanslagen in combinatie met maar liefst 29 andersoortige misdrijven van gelijke aard.

De derde beklaagde, Said Ben Iazza, werd veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf vanwege het verlenen van samenwerking aan een terroristische organisatie. Iazza werd ook aangeklaagd voor deelname aan een terroristische organisatie en het plegen van aanslagen, maar deze aanklachten zijn volgens de rechter in Spanje niet bewezen.

Straffen veel hoger dan geëist

Hoewel alledrie voor veel misdrijven zijn veroordeeld, zijn ze ook voor tientallen strafbare feiten vrijgesproken. Hieronder poging tot moord tot opzettelijke verwonding van terroristische aard. De straffen voor Houli en Oukabir vallen hoger uit dan de 41 en 36 jaar die tegen hen waren geëist.

Wat gebeurde er precies in Barcelona en Cambrils in 2017?

Op 17 en 18 augustus 2017 vonden twee aanslagen in Catalonië plaats. Er vielen 16 doden en meer dan 120 gewonden. Onder de slachtoffers bevonden zich mensen van 35 nationaliteiten.

Op 17 augustus rond 16.50 uur reed een witte bestelwagen in op voetgangers op Las Ramblas in Barcelona. Het busje reed vanaf de Plaça de Catalunya ongeveer 600 meter zigzaggend over het voetgangersgebied van Las Ramblas. Het was de dodelijkste aanslag in Spanje sinds de aanslagen op vier treinen in Madrid van 11 maart 2004.

Aanslagen opgeëist door IS

Zo’n 6 uur later (rond 01.30 uur) werd in Cambrils een aanslag grotendeels verijdeld toen vijf terroristen met valse bomgordels werden neergeschoten. Zij reden, net als in Barcelona, in op het publiek. Zij werden uitgeschakeld voordat zij meerdere slachtoffers konden maken. Eén burgerslachtoffer overleed, en ook de terroristen kwamen om. De Islamitische Staat eiste al snel de aanslag op.

Dit vind je misschien ook leuk