Spanje verwacht recordaantal van 90 miljoen toeristen dit jaar

door admin
recordaantal toeristen

Na een recordjaar in 2023 met 85 miljoen aankomsten, blijft het land een aantrekkelijke bestemming voor reizigers van over de hele wereld, wat de Spaanse economie aanzienlijk stimuleert. Dit jaar kan Spanje een recordaantal van liefst 90 miljoen toeristen verwachten.

Dat voorspelt een rapport van CaixaBank Research. Het rapport benadrukt dat het toeristische BBP in reële termen met 5% zal groeien, dankzij een stijging van 5,5% in het internationale toerisme.

Lees ook: Het toerisme in Spanje is aan het veranderen

Factoren die de groei bevorderen

Onderzoekers schrijven de toename van aankomsten toe aan verschillende belangrijke factoren:

  • Herstel van de koopkracht van Europese huishoudens in een context van afnemende inflatie.
  • Economisch herstel in Europa.
  • Grotere perceptie van veiligheid in Spanje vergeleken met de geopolitieke instabiliteit in andere bestemmingen in het Middellandse Zeegebied.

Uitdagingen en vertraging

Ondanks het optimisme waarschuwt het rapport voor een mogelijke vertraging van de sector als gevolg van verschillende factoren:

  • Herstel van andere concurrerende bestemmingen.
  • Impact van de Olympische Spelen in Parijs 2024, die een groot aantal toeristen zullen aantrekken.
  • Gematigde groei van het binnenlandse toerisme, die wordt verwacht op slechts 0,8%.

Economische impact en duurzaamheid

In 2023 groeide het reële toeristische BBP met 7,6%, boven het niveau van voor de pandemie en vertegenwoordigde 12,6% van het Spaanse BBP. Dit herstel laat echter de noodzaak zien om toeristenstromen beter te beheren om een duurzame groei te waarborgen. Tot de voorgestelde maatregelen behoren:

  • Vermindering van negatieve gevolgen van overtoerisme voor de bevolking van de ontvangende bestemmingen, zoals de impact op de woningmarkt en de druk op openbare diensten.
  • Investeringen in aanpassing en decarbonisatie om de klimaatverandering aan te pakken.

De toeristenbelasting en regulering van verhuur

Om de negatieve effecten van toerisme te beperken, hebben sommige Spaanse regio’s, zoals Catalonië en de Balearen, een toeristenbelasting ingevoerd. Ook wordt de regulering van vakantieverhuur in gebieden met een hoge vraag naar vakantiehuizen bevorderd, wat zou kunnen helpen om toeristen naar hotels te sturen.

Klimaatverandering als uitdaging voor het toerisme

Klimaatverandering vormt een aanzienlijk risico voor de toeristische sector in Spanje. Volgens CaixaBank Research beïnvloeden hittegolven de neiging van toeristen om terug te keren naar het land negatief. Interne gegevens tonen aan dat deze neiging daalde van 14% naar 12,1%, met meer uitgesproken dalingen onder toeristen uit het Verenigd Koninkrijk en de VS. Daarentegen tonen Franse en Portugese toeristen een grotere veerkracht tegen hittegolven.

Lees ook: Hoe klimaatverandering het toerisme naar Spanje zal beïnvloeden

Dit vind je misschien ook leuk