Spanje zal op 28 mei de Palestijnse Staat erkennen

door admin
Pedro Sánchez opgeroepen als getuige

Op 28 mei zal Spanje officieel de Palestijnse Staat erkennen. Premier Pedro Sánchez heeft persoonlijk het voortouw genomen in deze historische beslissing. Na een internationale tour wist hij ook Ierland en Noorwegen voor de zaak te winnen. 

De Spaanse premier veroordeelt zowel de terroristische aanslagen van Hamas op 7 oktober als de volgens hem disproportionele reactie van Israël. Deze stap is in overleg met coalitiepartners en is gebaseerd op “het overgrote gevoel van de Spaanse burgers,” aldus Sánchez.

Samenwerking met Ierland en Noorwegen

Tijdens zijn toespraak in het Congres gaf de premier aan dat de beslissing gecoördineerd is met Ierland en Noorwegen, naast de 143 landen die Palestina al hebben erkend. Dinsdag zal de beslissing door de Ministerraad worden bekrachtigd. “Wij zijn een vreedzaam volk en respecteren het Handvest van de Verenigde Naties,” begon Sánchez. “Wat ik zeker weet, is dat Netanyahu geen vredesplan voor Palestina heeft.”

Een begin, geen einde

Sánchez benadrukte dat deze erkenning slechts het begin is. Spanje zal in die zin druk blijven uitoefenen op de internationale gemeenschap. Daarnaast kondigde hij aan dat Spanje een dertigtal Palestijnse kinderen, gediagnosticeerd met kanker of ernstige verwondingen, zal opvangen voor behandeling.

Koning Felipe VI steunt de erkenning

Ook Koning Felipe VI heeft zich uitgesproken over de noodzaak van een politieke oplossing om het geweld in Gaza te stoppen. “De tragedie in Gaza schudt het geweten van de mensheid wakker,” zei hij.

Erkenning van Palestina als oplossing

De regering is ervan overtuigd dat de enige oplossing voor het conflict in het Midden-Oosten de co-existentie van twee staten, Israël en Palestina, is. Daarom zal Spanje de erkenning van Palestina doorvoeren, gebaseerd op vrede, gerechtigheid en coherentie. Sánchez heeft deze beslissing aangekondigd na overleg met onder anderen de koning, de secretaris-generaal van de VN, António Guterres, en de voorzitters van de Europese Raad en Commissie, Charles Michel en Ursula von der Leyen.

Gevolgen

Na de aankondiging heeft de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Israel Katz, de ambassadeur in Madrid teruggeroepen voor overleg en ook de Spaanse ambassadeur in Tel Aviv op het matje geroepen. De Palestijnse Autoriteit en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) hebben de stap van Ierland, Noorwegen en Spanje om de Palestijnse staat te erkennen verwelkomd. De partijen spreken van een “historische” beslissing. “Wij beschouwen dit als een belangrijke stap in de richting van het bevestigen van ons recht op ons land”, wordt gemeld in een verklaring. Ze roepen andere landen op het voorbeeld van de drie Europese landen te volgen.

Erkenning voor vreedzame co-existentie tussen Israël en Palestina

Ondanks kritiek van de Israëlische regering en de rechtsgeoriënteerde politieke partijen in Spanje, benadrukte Sánchez dat deze erkenning niet tegen iemand gericht is, maar voor vreedzame co-existentie tussen Israël en Palestina. De premier maakte duidelijk dat de erkenning niet gericht is tegen het volk van Israël. Ook is het niet in het voordeel van Hamas, de terreurgroep die tegen een tweestatenoplossing is.

Erkenning van Palestina vooral symbolisch

De erkenning van Palestina door Spanje, tien jaar na de resolutie van het Congres, is vooral symbolisch. Spanje onderhoudt al diplomatieke relaties met de Palestijnse Autoriteit. Het geeft internationale druk op Israël en versterkt de legitimiteit van Palestina. Welke grenzen Spanje zal erkennen, is nog niet duidelijk.

Lees ook: Diplomatieke crisis tussen Spanje en Israël wordt groter

Dit wil je misschien ook lezen