Penélope Cruz wint Coppa Volpi op Filmfestival van Venetië

door admin
Penélope Cruz wint Coppa Volpi op Filmfestival van Venetië

Het is voor het eerst dat een Spaanse actrice deze prestigieuze filmprijs in de wacht sleept. De Coppa Volpi voor de beste acteur ging naar John Arcilla voor zijn rol in ‘On the Job: The missing 8’. De Franse film ‘L’événement’ van Audrey Diwan won de Gouden Leeuw (beste film). De Zilveren Leeuw ging naar ‘The power of the dog’ van Jane Campion. 

Madres paralelas

‘Madres Paralelas’ gaat over twee vrouwen die op hetzelfde moment in een ziekenhuis gaan bevallen. Ondanks dat de vrouwen ogenschijnlijk heel verschillend zijn, blijken zij veel met elkaar gemeen te hebben. Cruz gaf aan deze rol als een van de moeilijkste uit haar hele carrière te hebben ervaren. Voor de film kruipt zij in de huid van Janis, een gekwetste maar onverwoestbare vrouw die na de geboorte van haar kind strijdt voor de opgraving van haar overleden grootvader uit een massagraf. De rol van de andere vrouw, Ana, wordt gespeeld door Milena Smit. 

Cruz had eveneens een hoofdrol in de Spaans-Argentijnse film ‘Compentencia oficial’ van Mariano Cohn en Gastón Duprat. Deze film was de favoriet voor de Gouden Leeuw, maar won de prijs uiteindelijk niet.  

“Wat een eer, om hier samen de filmkunst te vieren. Dankjewel Pedro, deze eer komt 100 procent aan jou toe. Jouw voortreffelijke werk en toewijding zijn uniek in deze tijd. Ik bewonder je”, zei Cruz in haar toespraak. Ook droeg ze de Coppa Volpi op aan haar gezin (echtgenoot Javier Bardem en hun kinderen) en aan de overige cast van ‘Madres paralelas’. Tot slot bedankte de actrice haar eigen moeder (‘de beste leermeester en vriendin’) en haar onlangs overleden schoonmoeder en actrice Pilar Bardem. De laatste woorden die zij tegen haar schoondochter uitsprak waren ‘ik hou van je’ en ‘Coppa Volpi’.

Cruz favoriet voor overige prestigieuze filmprijzen

Met het winnen van de Coppa Volta zijn de verwachtingen hoog gespannen voor komende belangrijke filmprijzen zoals de Amerikaanse Oscars en Spaanse Goya-awards. Het Amerikaanse entertainmenttijdschrift Variety plaatste Cruz al bij de favorieten voor het winnen van een Oscar. 

Op het filmfestival van Venetië ging afgelopen weekend de Grote Juryprijs naar ‘È stata la mano di Dio’ van Paolo Sorrentino; de Speciale Juryprijs was voor ‘Il Buco’ van Michelangelo Frammartino; de Premio Osella (voor beste scenario) ging naar Maggie Gyllenhaal voor de film ‘The last daughter’ en de Premio Marcello Mastroianni (voor de beste opkomende acteur) werd gewonnen door Filipo Scotti voor zijn rol in ‘È stata la mano di Dio’. 

Dit vind je misschien ook leuk