Spectaculaire prehistorische ontdekking in Spanje

door admin
Spectaculaire prehistorische ontdekking in Spanje

De gravures bieden een uitzonderlijke kijk op het wereldbeeld van de eerste boerengemeenschappen tijdens de Chalcolithicum-Bronstijd. De ontdekkers beschrijven de gravures als “uitzonderlijk, zowel vanwege hun bijzonderheid als vanwege de uitstekende staat waarin ze verkeren”.

De afbeeldingen die in de mediterrane ondergrondse galerij zijn gevonden zijn van verschillende soorten viervoeters, zigzaglijnen, lineaire, hoekige en cirkelvormige lijnen en een reeks zoömorfen (mogelijk runderen en paardachtigen), stervormen en netvormige lijnen.

De ontdekking van de grotkunst vormt volgens de regionale regering van Catalonië “een van de weinige representaties van ondergrondse schematische kunst in het hele mediterrane gebied”.

“Historische mijlpaal voor de prehistorische archeologie”

De grot Cova la Vila in La Febró is in de jaren veertig van de vorige eeuw verkend. Daarna ging de locatie verloren, totdat een groep grotverkenners deze op 13 mei 2021 herontdekte. Onder de ontdekkers bevond zich Juli Serrano. Hij zag tot zijn verbazing een “muurschildering vol lijnen en figuren” en voelde “een zeer grote emotie, die ik voor het leven zal meenemen.” IPHES-onderzoekers analyseerden later de gravures en noemden de ontdekking een “historische mijlpaal voor de prehistorische archeologie”.

Bekijk ook: Nieuwe prehistorische schilderingen van handen gevonden in Altamira

Het paneel met gravures is gestructureerd langs vijf horizontale lijnen boven elkaar. Elk bevat verschillende figuren met hun eigen betekenis en symboliek. Volgens IPHES-specialist Ramón Viñas is de compositie “absoluut ongebruikelijk” en duidt op “een wereldbeeld van de bevolking van het gebied tijdens het neolithiseringsproces”.

Viñas legt uit in El Pais dat de grotkunst is gemaakt “uitsluitend met de graveertechniek”, met behulp van een stenen of houten gereedschap of direct met vingers. Desondanks is het “stilistisch zeer homogeen” met een symbolische betekenis. 

3D-model van grot in de maak

Om het behoud van de prehistorische kunst te garanderen, heeft de regionale overheid de Sala dels Gravats (Gravurekamer) afgesloten. Om geïnteresseerden in de toekomst toch de kunst te kunnen laten zien, wordt er een 3D-model van de grot gemaakt. Deze ontdekking werpt een nieuw licht op de geschiedenis van prehistorische samenlevingen en biedt een kijkje in de artistieke en symbolische uitingen van onze voorouders.

Bekijk ook: 40.000 jaar oude Neanderthaler grotkamer ontdekt in Gibraltar

Dit vind je misschien ook leuk