Speculaties over nieuwe Spaanse kabinet al begonnen

door admin
Speculaties over nieuwe Spaanse kabinet al begonnen

Het zal opnieuw een coalitieregering zijn, maar nu met Sumar als partner en niet Podemos. Deze partij blijft mogelijk buiten de uitvoerende macht. Yolanda Díaz, partijleider van Sumar, wordt gedwongen om evenwicht te bewaren tussen de aspiraties van de verschillende formaties die deel uitmaken van haar coalitie. Hieronder Podemos, Más Madrid of Izquierda Unida.

Minder ministeries

Het aantal ministeries zal in deze legislatuur worden verminderd ten opzichte van de 22 portefeuilles die er waren in de vorige. Dat melden bronnen bij TVE. Vanuit het hoofdkantoor van de PSOE melden andere bronnen dat de nieuwe regering een uitgesproken politiek karakter zal hebben vanwege de gespannen en gepolariseerde sfeer naar aanleiding van het amnestieakkoord.

Drie zekere blijvers

Van de PSOE blijven Teresa Ribera, Felix Bolaños en María Jesús Montero aan als ministers. Een van de weinige zekerheden is dat de huidige derde vicepresident, Teresa Ribera, opnieuw ook minister van Ecologische Transitie en Energie zal worden. Dit werd al door Sánchez aangekondigd aan het begin van verkiezingscampagne voor de verkiezingen van 23 juli.

Nadia Calviño, de eerste vice-president, blijft in haar functie totdat op 8 december duidelijk wordt of zij voorzitter wordt van de Europese Investeringsbank. 

Ook klinken de namen van de zwaargewichten van de huidige regering, zoals Félix Bolaños, tot nu toe minister van het Presidentschap, en María Jesús Montero, minister van Financiën. Een andere minister die waarschijnlijk zal blijven is Pilar Alegría, momenteel aan het hoofd van Onderwijs en ook woordvoerder van de PSOE, volgens bronnen van Moncloa bij TVE.

Onder de meest genoemde namen zijn er ook verschillende voormalige PSOE-presidenten van autonome regio’s of mensen dicht bij Sánchez.

Miquel Iceta zou vertrekken uit Cultuur, maar het wordt niet uitgesloten dat hij naar een ander ministerie gaat, zoals Territoriale Politiek, een post die hij in het verleden al heeft bekleed.

In ieder geval zal Sánchez blijven rekenen op ministers van de PSOE in Catalonië. Bronnen van deze partij geven aan EFE aan dat de afgevaardigde Montse Mínguez veel kansen heeft. Sánchez zou ook blijven rekenen op Luis Planas in Landbouw en José Luis Escrivá, nu aan het hoofd van Inclusie, Sociale Zekerheid en Migraties.

Over andere ministers van de socialistische vleugel durven de geraadpleegde socialistische leiders niet te speculeren, zoals Margarita Robles of Fernando Grande-Marlaska (twee van degenen die al in de regering zitten sinds Sánchez in 2018 premier werd), noch over de rest, die ze meer op de wip zien.

Lees ook: Yolanda Díaz wil eerste vrouwelijke premier van Spanje worden

Wat de coalitiepartij Sumar betreft zou Yolanda Díaz opnieuw de functie van minister van Arbeid bekleden. Bovendien streeft ze ernaar vijf ministeries voor Sumar te behouden. Binnen de partij wordt aangenomen dat Mónica García, leider van Más Madrid en momenteel woordvoerder van de partij in de Assemblee van Madrid, minister van Volksgezondheid zal worden, ter vervanging van de socialist José Miñones. Verder zou Ernest Urtasun op Cultuur de socialist Miquel Iceta vervangen. Urtasun is partijwoordvoerder. 

Ione Belarra van Podemos heeft geëist dat Irene Montero aan het hoofd van Gelijkheid blijft.

Namens IU zou Europarlementariër en voormalig partijwoordvoerster Sira Rego de plaats van Alberto Garzón kunnen innemen, die al had aangekondigd de regering te verlaten en nu ook heeft gedeeld dat hij het leiderschap van Izquierda Unida opgeeft.

Dit vind je misschien ook leuk