Staatsschuld van Spanje gedaald en is nu lager dan die van Frankrijk

door admin
Staatsschuld van Spanje gedaald en is nu lager dan die van Frankrijk

Statistiekbureau INE maakte namelijk onlangs bekend dat het bruto binnenlands product (bbp) met 1,3 procentpunt is toegenomen. 

Doelstelling voor 2023 binnen handbereik

De huidige staatschuld daalde in het tweede kwartaal naar 111,2 procent van het bbp, waarmee deze volgens gegevens van Eurostat voor het eerst sinds 2012 lager is dan die van Frankrijk (111,8 procent). Met het recente resultaat van 111,2 procent is de staatsschuld niet ver meer verwijderd van de doelstelling van 110 procent voor het einde van dit jaar. 

Positief

Ondanks dat de economie in Spanje in de afgelopen periode sneller groeide dan in de omringende landen, breekt de staatsschuld van 1,57 biljoen euro in juni nog steeds het record.

Het ministerie van Economische Zaken blijft echter positief en verwacht dit jaar een recorddaling van de staatsschuld van vijf procentpunten vergeleken met het vorig jaar. De Spaanse Fiscale Autoriteit Airef is zelfs nog positiever en berekende na de recent door de INE gepubliceerde cijfers van de economische groei, een daling van de staatsschuld van tussen de 108 en 109 procent. 

Daarbij wijst de Airef erop dat de overheidsschuld, uitgedrukt in een percentage van het bbp, van alle autonome gemeenschappen samen al acht kwartalen op rij omlaaggaat en nu 14 procentpunt lager is dan het record in maart 2021 (toen 125,2 procent). De Airef verwacht dat ook in de komende tijd de economische groei de belangrijkste factor zal zijn die de absolute staatsschuld verder omlaag brengt. 

Met de huidige daling van de staatsschuld heeft Spanje zich ook verder verwijderd van landen als Griekenland en Italië, waar de schuld ruim boven de 140 procent van het bbp ligt. Volgens Raymond Torres van de Fundación de las Cajas de Ahorras (Funcas) is het echter nog te vroeg om te stellen dat Spanje niet meer bij Europese landen hoort met de hoogste staatsschuld. Hij vindt het voor Spanje reëler om te verbeteren ten opzichte van een land als Frankrijk.

Ondanks dat Torres het behalen van de doelstelling van 110 procent in 2023 wel ziet gebeuren, is hij minder positief dan de Airef over de toekomst. Torres verwacht dat na dit jaar de staatschuld minder snel zal dalen omdat de economie minder hard zal groeien en de inflatie zal afnemen. Het meest doorslaggevend zal volgens hem echter de komende staatsbegrotingen van de Spaanse regering zijn.  

Dit vind je misschien ook leuk