Stadsproject Madrid Nuevo Norte levert 350 duizend nieuwe banen op

door admin
Stadsproject Madrid Nuevo Norte levert 350 duizend nieuwe banen op

Deze cijfers zijn dinsdag bekendgemaakt door vastgoedgoedwikkelaar Distrito Castella Norte, in samenwerking met de Autonome Universiteit van Madrid (UAM). Van de ruim 25 miljard euro is een bedrag van ruim 14 miljoen euro geïnvesteerd in vastgoed. Nog eens 3,765 miljard is in de aankoop van grond geïnvesteerd, ruim 4 miljard in bouwprojecten en 1,469 miljard euro in de infrastructuur.

De overheid geeft nog eens 488 miljoen euro uit aan voorzieningen en 1,325 miljard euro aan infrastructuur, waaronder de herinrichting van het station Chamartín, dat een van de belangrijkste knooppunten van het openbaar vervoer wordt. 

Verhoging van het bbp met 15,2 miljard euro

Afgezien van bijna 350 duizend nieuwe banen, leveren de investeringen in het project naar verwachting ruim 17,8 miljard euro op voor de Spaanse economie. Ruim 201 duizend banen komen beschikbaar voor de bouw van het project en de overige banen zijn blijvend, als het project eenmaal is afgerond. Madrid Nuevo Norte moet dan tot het nieuwe zaken- en woondistrict van de Spaanse hoofdstad zijn getransformeerd.

Voor de Spaanse overheid brengt het hele project zo’n 5,868 miljard euro aan belastinggeld in het laatje; 40 procent komt uit indirecte belastingen, 33 procent uit sociale premies, 14 procent uit de loonbelasting en nog eens 12 procent uit bedrijfsbelasting. Netto, dus met aftrek van de investering in de infrastructuur, blijft daar zo’n 4 miljard euro van over. Volgens de prognose betekent Madrid Nuevo Norte een verhoging van het bruto binnenlands product (bbp) van 15,2 miljard euro binnen 24 jaar. 

De eerste aanzet tot het ambitieuze project dateert uit 1993 en had als doel om het noorden van de stad beter bereikbaar te maken met het openbaar vervoer. Na talloze aanpassingen en vertragingen werd vorig jaar uiteindelijk groen licht gegeven. 

Het hele project gaat een oppervlakte bestrijken van 2,3 miljoen vierkante meter, waarop naast kantoren nog 10.500 woningen zullen worden gebouwd. Ook worden parken aangelegd en komt in het nieuwe district het hoogste gebouw van Spanje te staan, met een hoogte van meer dan 300 meter. 

Dit vind je misschien ook leuk