Steeds meer inwoners van Spanje kiezen voor een privé zorgverzekering

door admin
Steeds meer inwoners van Spanje kiezen voor een privé zorgverzekering

Dat betekent dat ze gemiddeld 122 dagen moeten wachten met grote verschillen in wachttijd per regio. Het percentage patiënten dat meer dan 6 maanden moet wachten is 22 procent. Bij consulten met specialisten wordt de wachttijd gemiddeld teruggebracht tot 95 dagen. Hierop moet 56 procent meer dan 60 dagen wachten. Deze algemene verslechtering van de publieke zorg zorgt ervoor dat het aantal mensen dat een particuliere ziektekostenverzekering afsluit voortdurend toeneemt.

Een op de vijf Spanjaarden heeft privéverzekering

De pandemie deed niets anders dan het groeitempo van de sector consolideren. In 2021 steeg het aantal nieuwe particuliere polissen met 24,41 procent. Dat betekent dat een op de vijf Spanjaarden al een privé-ziektekostenverzekering heeft, volgens gegevens van de Coöperatie tussen verzekeringsinstellingen en pensioenfondsen (ICEA). De groei in de particuliere zorgsector stopte niet in 2022, met een stijging van 7% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Lees ook: Spaanse eerstelijnszorg slaat alarm

Tussen het afsluiten van particuliere verzekeringen en het vermogen per hoofd van de bevolking blijkt ook een direct verband te bestaan. Zoals blijkt uit de conclusies van ICEA, zijn de rijkste autonome gemeenschappen degene waar de meeste privéverzekeringen afgesloten worden. Madrid voert de lijst aan (38,11%), gevolgd door Catalonië (32,82%). Bijzonder zijn de gevallen van Ceuta (36,09%) en Melilla (33,12%), die ook vrij hoge cijfers hebben. Dat houdt volgens Rastreator.com verband met het grote aantal ambtenaren in deze Spaanse autonome steden in Noord-Afrika. Die zijn via hun werk automatisch particulier verzekerd.  

Crisis in publieke zorg stuwt groei

In Spanje zit het afsluiten van privéziektekostenverzekeringen al tien jaar in de lift, zoals bevestigd door UNESPA. In 2011 had 18,9 procent van de bevolking een dergelijke verzekering, 10 jaar later is dat gestegen tot 24,41%. De groeitrend is over het hele grondgebied in evenwicht en bereikt 5 en 6 procent, met uitzonderingen zoals Baskenland met 2 procent, de Balearen en Galicië met 3 procent.

Naar de particuliere gezondheidssector gaan, lijkt een duidelijk symptoom te zijn van de onzekerheid die mensen voelen ten aanzien van het publieke zorgstelsel sinds de economische crisis van 2008. Sindsdien is het afsluiten van privézorgpolissen toegenomen ondanks dat bij veel huishoudens de inkomsten daalden. Desondanks hebben de toename van wachtlijsten, de vertraging in diagnoses en de verminderde overheidsfinanciering de vraag naar particuliere ziektekostenverzekeringen flink gestimuleerd.

Waarom kiezen mensen voor een particuliere zorgverzekering?

Volgens een ander onderzoek aangehaald door Rastreator.com sluit 42 procent van de verzekerden een zorgverzekering af vanwege de flexibiliteit die deze vorm van zorg biedt. Vooral de kortere wachttijden worden zeer positief gewaardeerd. Ten tweede vindt 30 procent van de verzekerden de voorkeursbehandeling die ze via de particuliere gezondheidszorg krijgen een fundamentele kwestie. Als belangrijk voordeel noemen cliënten die om die reden een privéverzekering afsluiten, de voordelen van rechtstreeks naar de specialist gaan zonder dat ze daarvoor een huisarts moeten raadplegen. Verder voelt 27 procent van de verzekerden meer comfort bij dit soort verzekeringen. Het bespaart hen tijd, met name bij spoedgevallen.

Keerzijde

Gebruikers zijn over het algemeen tevreden over het afsluiten van deze verzekeringen. Maar zoals blijkt uit een rapport van de Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU), is niet alles perfect in deze sector. 19 procent van de ondervraagden bevestigt dat hun polis op een gegeven moment een bepaalde behandeling niet dekt. Daarentegen heeft 7 procent ondanks opname geen toestemming gekregen voor een behandeling of medicatie en moest 4 procent een extra bedrag betalen dat niet in de verzekeringsvoorwaarden was opgenomen.

Verzekering kiezen

Bij het kiezen van een specifieke verzekeraar richten klanten zich meestal op aanbevelingen van vrienden of familie (25%), gevolgd door prijzen (19%) en aangeboden diensten (10%). Meer weten over particuliere zorgverzekeringen of andere verzekeringen in Spanje? Neem dan contact op met Hypotienda per email via info@hypotienda.com of bel naar (0034) 951 319 383. Hypotienda geeft advies over alle verzekeringen in Spanje en is al meer dan 12 jaar actief op het gebied van verzekeringen. Dankzij het team dat volledig bestaat uit Nederlands sprekend personeel ben je bij Hypotienda altijd verzekerd van begeleiding in uw eigen taal.

Bekijk ook: Het belang van een arbeidsongeschiktheidsverzekering in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk