Sterke toename van astma en allergieën onder Spaanse kinderen

door admin
Sterke toename van astma en allergieën onder Spaanse kinderen

Het onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Archivos de Bronconeumología stelt dat 5,7% van de Spaanse kinderen onder de 14 jaar astma heeft en 11,4% een vorm van allergie, voornamelijk allergische rhinitis.

Het onderzoek werd geleid door experts uit verschillende medische disciplines, waaronder de Spaanse Vereniging voor Longziekten en Thoracale Chirurgie (SEPAR). “We wilden niet alleen de prevalentie van deze aandoeningen bij kinderen meten, maar ook de impact die ze hebben op hun dagelijks leven en geestelijke gezondheid”, zegt Luis González de Paz, een van de onderzoekers.

Beïnvloeding van kwaliteit van leven

De studie wijst uit dat deze aandoeningen een significante invloed hebben op de kwaliteit van leven van de betrokken kinderen. Volgens de gegevens is bij 75% van de kinderen met een slechte levenskwaliteit astma de oorzaak, en in ongeveer 70% van de gevallen is het een allergie.

Daarnaast blijken astma en allergieën een belangrijke factor te zijn in het beperken van dagelijkse activiteiten van kinderen, zoals sporten en het bijwonen van vriendenfeestjes.

Impact op het zorgstelsel

De studie belicht ook de druk die deze aandoeningen op het Spaanse zorgstelsel leggen. Meer dan 30% van alle kinderbezoeken aan specialisten wordt toegeschreven aan astma of allergieën. “Dit toont de behoefte aan een geïntegreerde zorgaanpak, die de continuïteit van de zorg tussen het onderwijs en de medische faciliteiten waarborgt,” voegt Antoni Sisó-Almirall, een andere onderzoeker, toe.

Regionale verschillen

Op regionaal niveau zijn Andalusië met 164.169 gevallen van allergieën onder de kinderpopulatie en Catalonië met 135.536 gevallen de autonome gemeenschappen met de meeste gevallen. Daarna volgen Madrid (122.060), de Valenciaanse Gemeenschap (65.226) en de Canarische Eilanden (50.172).

In het geval van astma bij kinderen zijn de gemeenschappen met de meeste gevallen Madrid (81.183), Andalusië (69.435), Catalonië (35.565), de Valenciaanse Gemeenschap (34.963) en de Canarische Eilanden (31.978).

Lees ook: Verontrustende cijfers over luchtkwaliteit in elf Spaanse regio’s

Dit vind je misschien ook leuk