Stierengevechten niet opgenomen in nieuwe Dierenwelzijnswet Spanje

door admin
Stierengevechten niet opgenomen in nieuwe Dierenwelzijnswet Spanje

De wet wordt naar verwachting op 1 januari 2023 van kracht. Met deze wet wordt onder meer het door individuen fokken van dieren en de verkoop van dieren in winkels verboden. Tijdens een bijeenkomst in het parlement met meer dan vijftig groepen die te maken hebben met dierenbescherming, heeft Torres de algemene lijnen van het wetsvoorstel uiteengezet. 

Nul offering en nul verlating 

Een van de doelstellingen van de wet is “nul offering” en “nul verlating”. Geen dieren mogen meer onnodig worden afgemaakt of in de steek gelaten. Hiertoe zullen zes staatsregisters worden opgericht: van gezelschapsdieren, van zoölogische centra, van fokkers, van mensen die geen dieren mogen houden, van professionals in diergedrag en van dierenbeschermingsinstanties.

Het eerste register is gericht op een grotere controle op huisdieren en wordt gecoördineerd tussen de 17 autonome gemeenschappen en gebaseerd op hun informatie over zowel de herkomst van de dieren als hun gezondheidsgegevens. 

Het register van dierentuinen en andere zoölogische entiteiten maakt niet alleen een volledig registratie mogelijk, maar voorkomt ook dat “illegale fokkers” advertenties op internetplatforms plaatsen. Dit laatste punt wordt bovendien nog versterkt door het nieuwe register van fokkers.

Niet meer dan vijf dieren per huishouden 

Individuen mogen niet meer dan vijf dieren in huis hebben. Willen ze er meer, dan moeten ze zich registreren als ‘zoölogische kernen’. Als iemand al vijf of meer huisdieren heeft, nadat de wet is goedgekeurd, zal deze hiermee niet buiten de wet komen te vallen, maar mag er dan niet meer bij nemen. 

De wet voorziet ook in een nationaal register van mensen die geen gezelschapsdieren meer mogen houden of daarmee werken. Al zal dit register vanwege de wet op gegevensbescherming niet openbaar zijn, deze mensen kunnen geen dieren in het systeem registreren. 

Torres benadrukte ook dat wie met dieren kan werken wordt gereguleerd en zij worden eveneens geregistreerd. Ze moeten daarvoor over de passende trainingen beschikken. De registratie van dierenbeschermingsinstanties heeft een grotere “professionalisering” ervan tot doel.

Dierenfokkerijen

Met dit systeem komt er ook een betere regulering van dierenfokkerijen. “Fokken is uitsluitend toegestaan voor geregistreerde professionals” en het aantal nesten zal worden beperkt, afhankelijk van de behoefte aan zoölogische centra en inrichtingen, allemaal “onderworpen aan controle van dierenartsen”. In die zin wordt bijvoorbeeld fokken verboden  wanneer er meer dan 25% bloedverwantschap bij de dieren is of wanneer er sprake is van genetische ziekten.
 
Dierentuinen 

Op dezelfde manier zal het offeren van dieren worden gereguleerd. Het laten inslapen van dieren zal alleen worden toegestaan ​​”op basis van uitzonderingen die zijn gerelateerd aan euthanasiesituaties”. Er zal “geen mogelijkheid zijn dat iemand, omdat een centrum vol is of omdat een dier zich op specifieke wijze gedraagt, kan overgaan tot de route van het offer”, aldus Torres. 

Verbod op verkoop dieren in winkels

Met een verbod op de verkoop van dieren in winkels willen de wetgevers “dwangmatig kopen” vermijden. Evenzo is het fokken van niet-inheemse soorten, waaronder ook voor dierentuinen, verboden. Die zullen ook “niet langer in staat zijn om dieren te kopen, met name grote zoogdieren en walvisachtigen”.

Het doel, legde de algemeen directeur uit, is de “wijziging van deze instellingen” naar centra van “herintroductie van autochtone soorten”. Als voorbeeld stelde Torres de rol van de dierentuin van Madrid die, dankzij het fokken in gevangenschap, heeft geholpen de Iberische otter te herbevolken in het land.

Met betrekking tot uitheemse dieren regelt de verordening ook een “positieve lijst van gezelschapsdieren”, waarmee wordt bepaald welke dieren buiten het land mogen worden gekocht en verkocht. Die lijst is gebaseerd op drie punten: ze mogen geen probleem vormen voor de gezondheid, voor de openbare veiligheid (geen giftige dieren) en voor het milieu (geen invasieve soorten).  

Dieren in shows, processies en bedevaarten

Met betrekking tot dieren in shows, is al veel gereguleerd door regionale wet- en regelgeving. Torres wijst er in dit verband wel op dat de nieuwe wet “strikt” bedevaarten, optochten, processies en andere culturele handelingen waaraan dieren deelnemen, reguleert. In dit verband is samengewerkt met veterinaire hogescholen om de beperkingen te bepalen op basis waarvan een dier al dan niet kan deelnemen, bijvoorbeeld temperatuur of leeftijd. 

Stierenvechten

Wat om “praktische redenen” niet in de nieuwe dierenwelzijnswet is opgenomen, is het stierenvechten. Dat zou alleen maar tot onnodige vertraging zorgen. Torres geeft aan te beseffen dat dit tot kritiek kan leiden, maar dat het nu vooral van belang is en “noodzakelijk om een goede wet op te stellen die meer dan 35 miljoen dieren beschermt”. 

Jachthonden 

Jachthonden worden in de tekst behandelt als elke andere hond. Dus wie er vijf heeft, moet geregistreerd zijn als een zoölogische kern. Als iemand jachthonden wil fokken, moet hij over voldoende faciliteiten en vergunningen beschikken, naast andere aspecten. Dit wordt gecontroleerd door verschillende politiediensten en instanties die op basis van de registers die door deze wet zijn geïmplementeerd en de al bestaande identificatieystemen, in staat zullen zijn om te controleren of vaccinaties en andere zaken allemaal in orde zijn. 

Kattenkolonies en bontdieren

De wet behandelt ook kwesties als de regulering van kattenkolonies, het verbod op het fokken van dieren die voor bont worden gebruikt, de regulering van dierenreservaten of het verbod op duivenschieten of hanengevechten, de algemene sterilisatie van huisdieren of de deelname van dieren aan de media.

Vóór 2023 van kracht

Het wetsontwerp zal naar verwachting in november behandeld worden in de ministerraad. Dan naar de regering en het parlement. Het doel is dat de wet vóór 1 januari 2023 in werking treedt.

Dit vind je misschien ook leuk