Stierenleed met kinderen als ooggetuigen tijdens evenement in Spanje

door admin
Stierenleed met kinderen als ooggetuigen tijdens evenement in Spanje

Het Openbaar Ministerie opende de zaak na een recent stieren-evenement waarbij agressieve stieren op jonge kalveren afstormden. Bij dit behoorlijk schokkende schouwspel bleken ook kinderen aanwezig. Die konden toekijken hoe een paar briesende stieren jonge kalveren op hun horens namen of op deze angstige dieren inbeukten. Dat ging soms met zo’n geweld gepaard dat de jonge dieren door de lucht vlogen.

Schokkende video’s vormen aanleiding voor onderzoek

De coördinator van het departement van Milieu, Antonio Vercher, heeft de Guardia Civil opdracht gegeven om diepgaand onderzoek te doen. Een reeks video’s die door de dierenrechtenpartij Pacma zijn gemaakt vormden daartoe de aanleiding. Naar aanleiding van deze beelden zullen nu de organisatoren worden ondervraagd. Verder wordt de echtheid van deze beelden gecontroleerd. 

Lees ook: Stierenvechten aan de beademing ondanks steun van ultrarechtse regeringen

Volgens een overeenkomst tussen de regerende partijen PP en Vox in Aragón is toegang voor kinderen bij dit soort evenementen toegestaan. 

Dierenrechtenactivisten zijn woedend

Naar aanleiding van de woedende reacties van dierenrechtenactivisten heeft burgemeester Fernando Torres van Barbastro aangegeven dat de actie “een complexe taak” was. Volgens hem zijn alle stieren na het evenement door dierenartsen gecontroleerd en verkeren ze in “perfecte staat”. Zijn uitspraken worden echter niet overal goed ontvangen. Dierenrechtenorganisaties stellen dat dit incident aantoont hoe losjes er met het welzijn van dieren wordt omgesprongen.

Meer strafzaken

Volgens het Jaarverslag van de Openbaar Aanklager 2022 neemt het aantal onderzoeken en veroordelingen voor dierenmishandeling toe. Met 270 lopende onderzoeken tegenover 256 vorig jaar, en 1.300 rechtszaken waarvan 307 met een veroordeling, is er duidelijk sprake van een zorgwekkende trend.

Zware straffen

De relatief jonge Spaanse wetgeving omtrent dierenwelzijn is duidelijk: wie een dier mishandelt kan worden veroordeeld tot tussen de 3 en 18 maanden gevangenisstraf. Als het dier sterft, kan dit zelfs oplopen tot 24 maanden, naast een boete en een verbod van één tot drie jaar om dieren te houden.

Lees ook: Schokkende cijfers onthuld over wrede stierenfeesten in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk