Stijging van levenskosten in Spanje: prijs van olijfolie verdubbeld

door admin
Stijging van levenskosten in Spanje: prijs van olijfolie verdubbeld

Uit de laatste Consumentenprijsindex (IPC) gebaseerd op gegevens van statistiekbureau INE blijkt dat voedselprijzen in augustus met 0,2% zijn toegenomen en in dit kalenderjaar al meer dan 5% zijn gestegen. In vergelijking met augustus vorig jaar is de stijging zelfs 10,5%. Het is de uitgavencategorie die het meest is gestegen en een groot deel van het gezinsbudget in beslag neemt.

Vooral brandstofprijzen dragen bij aan inflatie

Ondanks de hoge inflatie zijn het voornamelijk de brandstofprijzen die bijdragen aan de inflatiestijging van 2,6% in augustus. De prijs van diesel steeg het meest, met 8,6%, terwijl benzine met 5,7% steeg maar sinds januari een totale toename van 22,1% kent.

Duurdere vakanties

Ook de toeristische sector zag prijsstijgingen. De prijs van vakantiepakketten steeg met 3,5% ten opzichte van juli. Veerbootreizen en internationale vluchten werden respectievelijk 14% en 10% duurder. Reispakketten om door Spanje te reizen zijn sinds januari met maar liefst 62,5% in prijs gestegen.

Gas, fruit en aardappels goedkoper 

Aan de andere kant daalden sommige prijzen ook. De prijs van gas daalde met 6,8% en is nu 21% goedkoper dan vorig jaar. Ook de prijzen van enkele voedingsmiddelen, zoals fruit en aardappelen, daalden respectievelijk met 4,7% en 3,3%.

Elektriciteit en gas zijn punten van zorg

Deze prijsstijgingen en -dalingen hebben een uiteenlopende impact op verschillende sectoren en vormen een complexe uitdaging voor Spaanse gezinnen, die nu nog meer druk ervaren op hun maandelijkse budget. Vooral essentiële diensten zoals elektriciteit en gas zijn punten van zorg, gezien hun invloed op huishouduitgaven en hun recente prijsvolatiliteit.

Over het geheel genomen blijft de inflatie onder de 3% en het ministerie van Economische Zaken heeft de positieve impact hiervan op de concurrentiekracht en de loonkoopkracht van het land benadrukt.

Dit vind je misschien ook leuk