Succesvol broedseizoen voor Iberische lynx: 23 welpen geboren

door admin
Succesvol broedseizoen voor Iberische lynx: 23 welpen geboren

Het broedeizoen van de Iberische lynx is dit jaar afgesloten met de geboorte van 23 nieuwe jongen in de broedcentra van de Nationale Parken van Doñana (El Acebuche, Huelva), en in Zarza de Granadilla (Cáceres).

Van de 23 geboren welpjes zijn er 15 mannetjes en 8 vrouwtjes. 12 welpen, 10 mannetjes en 2 wijfjes, zijn geboren in vier verschillende nesten in Zarza de Granadilla. De overige 11 welpen, 5 mannetjes en 6 wijfjes, zijn geboren in het broedcentrum in het Doñana Nationaal Park, ook uit vier nesten. De broedcentra worden beheerd door de Organisatie van Autonome Nationale Parken (OAPN), dat valt onder het Ministerie voor Ecologische Overgang en de Demografische Uitdaging.   

Herintroductie en versterking

In verschillende gebieden op het Iberisch Schiereiland wordt hard gewerkt aan de herintroductie of versterking van de Iberische lynx. Tot op heden zijn in de door het OAPN beheerde centra al 238 welpen geboren, waarvan er 150 zijn vrijgelaten in de betreffende gebieden.

Zeven weken cruciaal

Volgens de experts breekt na zeven weken een cruciale tijd aan voor een nest. Het kan er dan agressief aan toegaan als de welpen hun hiërarchie binnen het nest bepalen. Dit kan zelfs leiden tot de dood van een welpje. 

Op dit ogenblik zijn vijf van de acht nesten deze agressieve fase voorbij en het vertrouwen bestaat dat de resterende drie nesten deze tijd ook met succes doorkomen om vervolgens aan de volgende fase te beginnen, hetzij om in broedprogramma’s te blijven , hetzij om zich voor te bereiden op het uitzetten.

In 2021 zijn in totaal 27 lynxen uitgezet in het kader van het broedprogramma voor de Iberische lynx, vier in El Acebuche en vijf in Granadilla. 

Historisch maximum

Volgens het laatste verslag van de werkgroep voor de lynx, met gegevens uit 2020, bestaat de lynxpopulatie uit 1.111 lynxen in Spanje en Portugal. De werkgroep wordt gecoördineerd door het ministerie van Ecologische Overgang en Demografische Uitdaging. 

Het ministerie heeft gevierd dat dit cijfer het ‘historische maximum’ is dat is opgetekend sinds er monitoringprogramma’s voor de soort bestaan en dat het ‘een zeer aanzienlijke toename’ is, gezien het feit dat in 2002 nog minder dan 100 exemplaren werden geteld.

Dit vind je misschien ook leuk