Het is een bijzondere tijd voor de Syriërs in Spanje. Op de ochtend van zondag 8 december 2024 ontstond een spontane viering voor hun ambassade in Madrid. Zij kwamen in de Spaanse hoofdstad bijeen na het nieuws over de val van Damascus. “Dit kan het begin zijn van een nieuw Syrië,” zei een van de aanwezigen, die allen hopen op de wederopbouw van hun vaderland.
Honderden Syriërs betuigden zondag 8 december in Madrid hun steun aan de rebellen in de Syrische hoofdstad Damascus. Het was een bijzondere gebeurtenis voor de Syrische gemeenschap in Spanje. Na 13 jaar oorlog in hun vaderland kon de “onafhankelijkheidsvlag” de lucht in, na de overwinning op de Syrische strijdkrachten.
Val van Al Assad grote opluchting voor Syriërs in Spanje
De val van het jarenlange dictatoriale regime van Al Assad is voor de Syriërs in Spanje een grote opluchting. Velen spreken over “een droom die uitkomt”. Ze hopen dat de val van de dictator een eerste stap is naar een democratisch Syrië. Hoewel de vreugde groot was, erkennen de Syrische vluchtelingen in Spanje dat Syrië nog een lange weg te gaan heeft. Toch geeft het vertrek van Al Assad de burgers hoop op een betere toekomst en was de verzamelde menigte voor de ambassade positief gestemd.
Achtergrond over Syriërs in Spanje
Het aantal Syriërs in Spanje is de afgelopen jaren gestaag gegroeid, als gevolg van de burgeroorlog die het land sinds 2011 teistert. In 2023 waren er ongeveer 8.000 Syrische migranten en vluchtelingen in Spanje. De meerderheid van hen woont in de steden Madrid, Barcelona en Valencia. Spanje heeft, net als veel andere Europese landen, een humanitaire vluchtelingenpolitiek, waardoor Syrische vluchtelingen de mogelijkheid kregen een nieuw leven op te bouwen.
Syriërs verdeeld over situatie in thuisland
De Syrische gemeenschap bij de ambassade is verdeeld over de situatie in hun thuisland. Er heerst een algemeen verlangen naar verandering en vrijheid van het regime van Bashar al Asad. Veel Syrische vluchtelingen in Spanje steunen de oppositie hun sympathieën liggen vaak bij de rebellen, die vechten tegen de regeringstroepen. Feestelijkheden zoals die in Madrid weerspiegelen de emoties van een gemeenschap die zich verbonden voelt met de gebeurtenissen in Syrië, ook al zijn ze ver van huis.
Syrië heeft nog een lange weg te gaan
De steun van de internationale gemeenschap en de toekomst van Syrië blijven echter belangrijke zorgen voor de Syrische gemeenschap in Spanje. Weliswaar is het regime van Al Assad nu omver geworpen, voor de opbouw van het land zal een lange adem nodig zijn.
Lees ook: Spaans Lampedusa: Vluchtelingencrisis overschaduwt vakantieparadijs