Tenerife is een derde van het bosgebied kwijt door brand

door admin
Tenerife is een derde van het bosgebied kwijt door brand

De verwoestende brand strekt zich uit over een omtrek van 90 kilometer. De brand is nu al degene die het grootste gebied heeft verwoest van alle bosbranden die tot nu toe dit jaar in Spanje zijn uitgeroepen. Dat blijkt uit gegevens van het ministerie voor Ecologische Transitie en de Demografische uitdaging.

Tenerife herbergt ook de grootste bosmassa van de archipel, met 50.000 hectare bosgebied, waaronder zeer oude laurierbossen. De vlammen hebben bijna 30 procent van dit gebied aangetast.

Bewoners terug naar huis

Ondanks de hevigheid van de vlammen in sommige gebieden, zijn er diverse zones waar bewoners naar hun huizen hebben kunnen terugkeren. Rosa Dávila, de president van het Cabildo de Tenerife, gaf in een persconferentie op maandag aan dat er vandaag op dinsdag een technische vergadering zal plaatsvinden om een mogelijke de-escalatie te bespreken. Dit om de geëvacueerden zo snel mogelijk veilig naar huis te laten terugkeren.

Manuel Miranda, de minister van Ruimtelijke Ordening van de Canarische Regering, prees het voorbeeldige gedrag van de bevolking en vroeg om geduld. Hij benadrukte dat het primaire doel het beschermen van mensen en hun eigendommen blijft.

Nog “marathon” van inspanningen nodig

Hoewel de vooruitzichten voor het brandgebied rond Izaña en de hooglanden van Güímar in eerste instantie somber leken, hebben de inspanningen van de brandbestrijdingsteams de situatie weten te keren. Federico Grillo, technisch directeur van Noodgevallen, benadrukte dat er nog een “marathon” van inspanningen nodig is om de brand volledig onder controle te krijgen.

Het zuidelijke gebied blijkt gemakkelijker te beheersen, wat de terugkeer naar huis van veel bewoners heeft versneld. Op dit moment zijn de belangrijkste gebieden van zorg Izaña en de hooglanden van Güímar, waar het vuur heviger lijkt te zijn geworden.

Pedro Martínez, hoofd technisch risico van bosbranden, meldde dat er veel hotspots in het vuur zijn. Dat resulteert in herontbrandingen, vooral tijdens de hete piekuren van de dag. In het Valle de La Orotava, een uitgestrekt gebied, is de situatie echter gunstiger. Het moeilijke landschap bestaande uit diepe ravijnen en moeilijk toegankelijke zones waar het vuur nu woedt, baart ook zorgen.

Lees ook: Teide Observatorium op Tenerife ternauwernood gered van vlammen

Dit vind je misschien ook leuk