Tenerife opent grootste koraalrif ter wereld buiten de oceanen

door admin
koraalrif Coral Kingdom

De dierentuin in Puerto de la Cruz, Tenerife, opende vorige week de deuren van het Coral Kingdom. Een indrukwekkende onderwaterbeleving met meer dan 8.000 koralen en bijna 10.000 vissen. Het park hoopt hiermee meer bewustzijn te creëren over het behoud van koraal, dat bedreigd wordt door klimaatverandering.

De nieuwste aanwinst van Loro Parque is het grootste koraalrif buiten de oceanen. Bezoekers ervaren een unieke onderwaterwereld terwijl ze langs een bijna 40 meter lange, doorzichtige glazen wand lopen. Die wand is ook nog in een opvallende S-vorm ontworpen. Het bassin is gevuld met meer dan 260.000 liter water. Er leven meer dan 8.000 koralen van 70 verschillende soorten en bijna 10.000 vissen. Hieronder clownvissen, vlindervissen, zeesterren en Picasso doktersvissen. Coral Kingdom biedt daarmee een ervaring die uniek is in zijn soort.

Koralen sterven uit

Wolfgang Kiessling, voorzitter van Loro Parque, is blij met de uitbreiding van het park. Tijdens de opening onderstreepte hij de cruciale rol die dierentuinen en botanische tuinen vervullen als “beschermers van wilde dieren en exotische soorten”. Hij verklaarde: “We moeten erkennen dat koralen zich in een kritieke toestand bevinden. Daarom is deze faciliteit zo belangrijk voor hun behoud.”

Kiessling bracht ernstige milieuproblemen onder de aandacht. Hij noemde droogte, de gevolgen van intensieve scheepvaart, stijgende zeespiegels en het overmatige gebruik van plastic. Deze vormen grote uitdagingen voor zowel de samenleving als het milieu en hebben “verwoestende” impact op de oceanen en het “afsterven” van koraalriffen. Een alarmerende situatie omdat een kwart van de biodiversiteit in de oceanen afhankelijk is van deze riffen. Ze zijn daarom van onschatbare ecologische waarde. Hij wees ook op de inzet van het park voor de bescherming van andere bedreigde soorten, waaronder de succesvolle inspanningen om het uitsterven van 12 soorten papegaaien te voorkomen.

Veel publiek en prominente gasten

De opening van Coral Kingdom trok veel publiek en prominente gasten. Onder hen waren de bisschop van het bisdom Nivar, die de nieuwe uitbreiding zegende, en Rosa Dávila, de voorzitter van het eilandbestuur van Tenerife. Ook de burgemeester van Puerto de la Cruz, Marco González, was aanwezig. Hij prees de inspanningen van Loro Parque om de stad te promoten als een duurzame toeristische bestemming. González adresseerde ook de kritiek op dierentuinen en weerlegde dit door te stellen dat Loro Parque “geen gewone dierentuin is, maar een voorbeeld van betrokkenheid en duurzaamheid, een ware wereldtentoonstelling op een betoverende locatie.”

Dit vind je misschien ook leuk