Volgens ‘The Guardian’, een progressief georiënteerde publicatie, zou het succes van Sánchez in het behouden van de macht goed nieuws zijn voor zowel Spanje als Europa.
Het artikel bespreekt de onverwachte politieke comeback van Carles Puigdemont, de verbannen Catalaanse separatist, en de rol van zijn partij in het huidige politieke landschap in Spanje. De partij van Puigdemont, Junts, is een ‘dealbreaker’ geworden nu de interim-premier hun steun zoekt om aan de macht te blijven. De voorwaarde voor steun van Junts is een amnestieovereenkomst die ten goede zou kunnen komen aan Puigdemont en andere activisten die strafrechtelijk worden vervolgd in verband met hun mislukte onafhankelijkheidscampagne.
Amnestie als middel voor verbetering
Dit amnestievoorstel is controversieel, omdat uit peilingen blijkt dat een meerderheid van de Spanjaarden ertegen is, en er zijn protesten tegen georganiseerd. Het artikel betoogt echter dat Pedro Sánchez, ondanks de politieke risico’s die ermee gepaard gaan, gelijk heeft als hij de amnestie beschouwt als een middel om het conflict politiek op te lossen en richting een betere toekomst te gaan.
Het artikel gaat ook in op eerdere gratiemaatregelen genomen in 2021 voor gevangen Catalaanse separatisten. Die hebben bijgedragen aan het verminderen van de spanningen. Bovendien is de steun voor onafhankelijkheid de afgelopen jaren duidelijk afgenomen.
Met PP-regering extreemrechtse krachten uit de kou
De publicatie bekritiseert ook de mogelijkheid van een regering geleid door de Partido Popular (PP). Daarbij wordt gesteld dat dit de extreemrechtse krachten in Spanje uit de kou zou hebben gehaald. Dit zou de eerste keer zijn sinds het einde van de dictatuur dat extreemrechts een rol zou spelen in de Spaanse regering.
De krant benadrukt de noodzaak van Sánchez’ voortdurende leiderschap als een dam tegen extreemrechts, ondanks de complexiteit en fragiliteit van zijn machtspositie die steunt op de stemmen van Baskische en Catalaanse nationalisten.
Noodzaak tot eenheid en stabiliteit in het land
Sánchez lijkt in het licht van de recente ontwikkelingen en de komende investituurdebatten, een sleutelfiguur te blijven in het navigeren door Spanje’s zeer uitdagende politieke landschap, met de nadruk op de noodzaak om eenheid en stabiliteit in het land te brengen en te behouden. The Guardian concludeert dat dit altijd een beter resultaat is dan een regering onder leiding van extreemrechts.