Tienduizenden blauwe kwallen op het strand van Ibiza

door admin
Tienduizenden blauwe kwallen op het strand van Ibiza

Dinsdag 19 april werd de baai van Sant Vicent wakker met een blauwe deken gevormd door honderdduizenden ‘medusas velera’, letterlijk vertaald ‘zeilbootkwallen’. Onder meer de stranden Cala Salada, Port des Torrent en Platges de Comte. 

“Ongelooflijk”

Laura María Aguiló Rendón, een Mallorcaanse die tegenwoordig op vakantie is op Ibiza, kon het niet geloven toen ze op dit strand aankwam en de blauwe invasie in het oog kreeg. Tegen de krant Diario de Ibiza zei ze dat ze de dag ervoor er ook was en er toen geen enkel teken van deze dieren te bekennen was.

“Het was ongelooflijk om te zien hoeveel kwallen van de ene op de andere dag aan de kust waren aangekomen. Het beeld was bizar”, vertelde Laura aan Diario de Ibiza. De kwallen zijn niet erg groot, een enkeling bereikte een hoogte van ongeveer 5 centimeter, maar de meerderheid was tussen 2 en 3 centimeter hoog.

Wat is de ‘zeilbootkwal’?

Het bezaantje (Velella velella) is een hydroïdpoliep uit de familie Porpitidae. De poliep komt uit het geslacht Velella. Velella velella werd in 1758 voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Linnaeus.

Deze ronde, hoogontwikkelde, 10 cm brede staatkwal drijft aan het oppervlak. Op de bovenkant van het drijflichaam bevindt zich een met gas gevuld driehoekig zeiltje, zodat hij zich door de wind kan laten voortbewegen. Na stormen ziet men vaak hele linten van deze dieren op tropische stranden.

Zeeschildpadden

Het bezaantje is geliefd onder de zeeschildpadden. Ten zuiden van Formentera, brengen jaarlijks de grote concentraties ‘Velella velella‘ in de volle zee, veroorzaakt door de cyclonale wervelingen van oppervlaktewateren, elk jaar vele onechte karetschildpadden (Caretta caretta), in het gebied samen.

Het is een van de weinige kwallensoorten die op het zeeoppervlak leeft, in tegenstelling tot de rest van de kwallen die gewoonlijk op zijn minst grotere diepten bevolken. Het bezaantje heeft een zekere gelijkenis in zijn morfologie met het Portugese Oorlogsschip, hoewel de Velella velella veel kleiner is met voor mensen onschadelijk gif. 

Dit vind je misschien ook leuk