Toeristische massificatie van Barcelona stoort ook toeristen zelf

door admin
Toeristische massificatie van Barcelona stoort ook toeristen zelf

Met een toeristendichtheid in het oude centrum (Ciutat Vella) van liefst 21.861 toeristen per vierkante kilometer is daar ook wel iets bij voor te stellen. De gemiddelde toeristendichtheid in het centrum ligt op 3.854 toeristen per km2. Dat maakt de toestroom van toeristen in de Catalaanse hoofdstad zo overweldigend dat zowel de bewoners als de bezoekers worstelen met de gevolgen. 

De stad telt 1,6 miljoen inwoners en ontving in het jaar voorafgaand aan de pandemie liefst 28 miljoen toeristen. Experts in de sector voorspellen dat dit aantal in 2023 vergelijkbaar of zelfs hoger zal liggen. Uit een studie van de Rovira i Virgili Universiteit blijkt dat meer dan de helft van de cruisepassagiers vindt dat Barcelona overvol is. 

Lees ook: Terug naar de tijd dat Barceloneta nog geen toeristenparadijs was

Toch blijft de toeristische sector een vitaal onderdeel van de economie van Barcelona ondanks de uitdagingen die de overbevolking met zich meebrengt. De sector draagt 14% bij aan het BBP van de stad en biedt werk aan 150.000 mensen. 

Toeristen erkennen hun rol in overbevolking

Paradoxaal genoeg erkennen toeristen zelf hun rol in de overbevolking waarover ze klagen. Ze zijn gefrustreerd over de mensenmassa’s, lange rijen en eindeloze wachttijden bij de belangrijkste bezienswaardigheden. Toch blijven mensen afkomen op de allure van de stad en blijven deze bovendien aanbevelen aan anderen. Ook zijn toeristen zich er regelmatig van bewust dat hun aanwezigheid het dagelijks leven van de inwoners van Barcelona beïnvloedt, mobiliteit bemoeilijkt, lokale bedrijven verdringt en de woonlasten opdrijft. Lees in El País wat verschillende toeristen van de drukte vinden. 

GEvolgen van massatoerisme onmogelijk te negeren

De aantrekkingskracht van Barcelona’s rijke cultuur, boeiende architectuur en verrukkelijke keuken blijft toeristen uit alle hoeken van de wereld aantrekken. De gevolgen van overtoerisme zijn echter onmogelijk te negeren. De infrastructuur van de stad staat zwaar onder druk door de onophoudelijke toestroom. Dat heeft gevolgen voor het leven van zowel bewoners als bezoekers. Het is duidelijk dat er een delicaat evenwicht gevonden moet worden tussen de wens van reizigers om buitengewone bestemmingen te ervaren en het beheersen van het overweldigende succes dat die bestemmingen uiteindelijk beleven.

Lees ook: Toeristische sector Barcelona strijdt tegen illegale vakantieverhuur

De toeristische massificatie levert de stad enorm veel economische voordelen op, maar zet ook het lokale leven fors onder druk. Het vinden van een harmonieus evenwicht vereist gezamenlijke inspanningen van zowel bewoners, toeristen als autoriteiten. De regering en de toeristische autoriteiten van Barcelona moeten maatregelen nemen om de toeristenstroom te beheersen, het culturele erfgoed van de stad te behouden en prioriteit te geven aan het welzijn van de inwoners. 

Strategieën zoals het promoten van alternatieve attracties en het verspreiden van toerisme over verschillende buurten kunnen de druk op overbevolkte gebieden helpen verlichten.

Lees ook: Barcelona wil beperking op aantal cruiseschepen in haven

Dit vind je misschien ook leuk