Toeristische sector Costa del Sol wil verbetering van stranden

door admin
stranden costa del sol

Van alles wat tip-top in orde moet zijn aan de Spaanse zuikust voordat het hoogseizoen losbarst, zijn stranden wel het belangrijkst. Toch uiten hoteliers aan de Costa del Sol nu hun frustraties over een aantal vertraagde strandprojecten in de regio. Deze vertragingen bedreigen de grootste trekpleister van de toeristische kust.

Eigenaars van hotels en andere toeristische ondernemingen langs de Costa del Sol zijn ontstemd over de aanhoudende vertragingen van projecten die bedoeld zijn om de stranden te stabiliseren. Deze onderhoudsprojecten lopen al tot drie jaar achter op schema. De branchevereniging Aehcos, die de sector vertegenwoordigt, heeft de Spaanse ministerie van Milieu opgeroepen om de processen te versnellen.

Kritieke projecten in de wacht

Aehcos heeft specifiek gewezen op enkele projecten die sinds 2021 zijn gestagneerd. Een daarvan is het strand in Marbella tussen Playa de la Venus en San Pedro de Alcantara, dat sinds oktober 2020 stilligt. Andere getroffen gebieden zijn Playa del Bombo in Mijas, dat recentelijk tijdens een storm op 9 maart ernstig is beschadigd. Ook het Ferrara strand in Torrox, en Baños del Carmen in Malaga wachten op dringend noodzakelijke verbetering. Deze projecten zijn cruciaal voor het behoud van de stranden, die een belangrijke rol spelen in de lokale economie en toerisme.

Oproep aan de overheid om in te grijpen

José Luque, de voorzitter van Aehcos, heeft zijn ongenoegen geuit over de trage voortgang en de bureaucratische vertragingen die deze essentiële projecten hinderen. “Het is onaanvaardbaar dat het jaren duurt om de benodigde milieuverslagen te verkrijgen. Dat vertraagt de projecten enorm. Bovendien lijkt het erop dat het ministerie de acties blokkeert die ook dit jaar niet lijken te worden opgelost”, aldus Luque.

Concurrentie zit niet stil

De situatie wordt met grote zorg bekeken door de toeristische sector. Met name omdat andere Mediterrane bestemmingen wel oplossingen bieden om hun stranden te beschermen. Ondertussen blijven de projecten aan de Costa del Sol stagneren. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de aantrekkelijkheid van de regio als toeristische bestemming. De stranden beïnvloeden meer dan 50% van de reisbeslissingen van toeristen uit markten zoals het Verenigd Koninkrijk.

Krimpende stranden bedreigen chiringuitos in Barcelona

Dit vind je misschien ook leuk