Haven Murcia aangepast voor transport van water naar droge gebieden

door admin
ontziltingsinstallatie, ontzilten water

De deelregering van Andalusië wil ontzilt water laten vervoeren vanuit Murcia naar de gebieden die het zwaarst zijn getroffen door de extreme droogte. Het water zal afkomstig zijn van ontziltingsinstallatie van Escombreras, in Cartagena, zo maakte de deelregering bekend.

Het vervoer van ontzilt water per schip van de fabriek in Escombreras (Cartagena) naar Málaga, Carboneras en Algeciras kan snel geregeld worden. Althans, als je het vergelijkt met andere opties tijdens de droogte. Het is een noodoplossing op basis van een politiek akkoord tussen de deelregering van Andalusië en de regio Murcia. Het vervoer per tanker en de havenkosten maken het transport wel duur.

Aanpassingen in haven nodig

De oplossing vraagt om technische aanpassingen in het Escombreras-gebied, stelt Manuel Buitrago. Hij werkt voor de krant La Verdad de Murcia. Het water wordt geladen in het Escombreras-dok, bij het 330 meter lange Fertilizantes-dok. Er moet daar een pijpleiding van 300 meter worden aangelegd voor het transport van ontzilt water volgens technici van Emasa. Specialisten van het waterbedrijf van de stad Málaga bezochten de ontziltingsinstallatie van Cartagena een paar weken geleden. Volgens de krant duurt het transport zo’n 15 uur.

Kosten transport ontzilt water en aanpassingen gedeeld 

Het idee van de junta voor het verschepen van ontzilt water van Murcia naar Andalusië is dat de kosten van de schepen worden gedragen door de centrale overheid. De Andalusische regering betaalt de kosten van de aanpassingen in de havens en het lozen van water. De Andalusische president, Juan Manuel Moreno en de Spaanse minister voor de Ecologische Transitie, Teresa Ribera, zullen elkaar de komende weken ontmoeten. Ze bespreken de acties die nodig zijn om de extreme droogte van de autonome gemeenschap te verlichten.

‘Bij een grote uitdaging als het omgaan met droogte is alle hulp nodig. We zullen altijd effectiever zijn als alle autonome regio’s samenwerken tijdens extreme droogte. De regering verwelkomt deze gezamenlijke inspanning om het transport van ontzilt water mogelijk te maken’, aldus de woordvoerder van de regering.

Dit vind je misschien ook leuk