Treinstakingen in februari bij Spaanse spoorwegbedrijven Renfe, Adif en Rodalies

door admin
Treinstaking februari, trein, Renfe

De Spaanse vakbonden CCOO, UGT, CGT en SF hebben medewerkers van de Spaanse spoorwegbedrijven Renfe, Adif en Rodalies opgeroepen om deze maand te gaan staken. Check de data van de treinstakingen als je van plan bent met de trein te reizen.

Met de stakingen willen de vakbonden het ministerie van Transport en Duurzame Mobiliteit, aansporen om alsnog snel tot een akkoord te komen. Daarmee kunnen de stakingen worden voorkomen.

Het blokkeren van de overeenkomsten die van invloed zijn op elk van de openbare spoorwegmaatschappijen ligt aan de basis van deze oproep van de meerderheidsvakbond van Renfe, de CCOO. Als er geen last-minute akkoord komt, blijft de 23-uursstaking vrijdag 9 februari van kracht bij Renfe en Adif. Met als gevolg dat de dienstregeling van de Cercanías in Madrid ontregeld zal zijn. Maar ook in Barcelona zijn er protesten gepland bij Rodalies. Allereerst op 16 en 19 februari. Daarnaast rijden op de maandagen in februari de treinen periodes van twee uur niet.

Stakingsoproep vakbonden 

De vakbond CCOO heeft opgeroepen tot een 23-uurs-treinsstaking bij Renfe en Adif voor 9 februari. Inzet is de eis om de collectieve overeenkomsten te deblokkeren. Deze zijn tussen de vakbonden en het bedrijf overeengekomen maar de regering heeft ze in beide gevallen geblokkeerd.

In het geval van Renfe zijn er al zes maanden verstreken sinds de instemming van het onderhandelingscomité met de collectieve  overeenkomst. Maar er is nog geen toestemming om de overeenkomst ook toe te kunnen passen,  aldus de vakbond.

Het ministerie van Financiën heeft geen toestemming gegeven voor de eliminatie van de instapcategorieën in Renfe. Daarnaast heeft het ministerie van Transport en Duurzame Mobiliteit de overeengekomen 35-urige werkweek bij Adif geannuleerd, aldus CCOO.

De CCOO heeft ook “de kwetsbare situatie” aan de kaak gesteld waarmee vakbonden en dus ook de werknemers worden geconfronteerd als het gaat om het onderhandelen en sluiten van overeenkomsten om hun arbeidsomstandigheden te verbeteren. De vakbonden – CCOO, SCF en UGT – eisen de invoering van de 35-urige werkweek. Daarnaast willen ze vooruitgang boeken  bij het deblokkeren van de afspraken over de afschaffing van de instapschalen.  Eerdere overeenkomsten worden volgens de vakbonden niet gerespecteerd.

Ondernemingsraad Adif

De ondernemingsraad van Adif, die ook UGT, CGT, SCF en SF omvat, heeft besloten een brief te sturen naar de minister van Transport, Óscar Puente. Hierin verzoekt de raad “de onmiddellijke en krachtige zuivering van verantwoordelijkheden in het licht van passiviteit en gebrekkig management”.

Zij zal ook de arbeidsverhoudingen met de bedrijfsleiding opschorten. Wel gaan vergaderingen over veiligheid en gezondheid door. De raad beveelt  de provinciale comités aanom alle collectieve onderhandelingen stop te zetten. Dit gebeurde nadat zij het vertrouwen in de directie heeft verloren. Op 6 februari van 12.00 tot 14.00 uur vindt een bijeenkomst plaats voor het gebouw van het ministerie van Transport en Duurzame Mobiliteit.

Treinstakingen bij Rodalies in Catalonië

Ook hebben CC OO en UGT in Catalonië zo’n 800 medewerkers van Rodalies opgeroepen om de staking te steunen op vrijdag 16 en maandag 19 februari, van 07.00 tot 09.00 uur en van 15.00 tot 17.00 uur, “vanwege het gebrek aan personeel in Rodalies” in Catalonië.

De bonden hebben ook werkonderbrekingen voorgesteld in de commerciële diensten van Renfe hoge snelheid, lange afstand en internationale treinen. Zij hebben het “gebrek aan conducteurs in de treinen, van het personeel in de stations en vooral in het managementcentrum van Rodalies de Catalunya” aan de kaak gesteld. Dit heeft alleen maar geleid tot slechtere dienstverlening aan de reizigers”, voegen ze eraan toe.

De UGT heeft opgeroepen tot treinstakingen van twee uur op maandag in februari. De vakbond waarschuwt dat de conflictmaatregelen een ‘veel krachtiger’ karakter kunnen krijgen als ze niet de verwachte resultaten en doelstellingen opleveren.

Een overzicht van de treinstakingen 

Madrid: Vrijdag 9 februari, Cercanías van Madrid, van 0.00 tot 23.00 uur. Daarnaast heeft UGT heeft opgeroepen tot gedeeltelijke werkonderbrekingen van 2 uur op de maandagen 12, 19 en 26 februari.

Barcelona: In Barcelona staan de werkonderbrekingen gepland voor 16 en 19 februari. De onderbrekingen vinden plaats van 07:00 tot 09:00 uur en van 15:00 tot 17:00 uur.

Lees ook: Renfe maakt internationale reizen met de AVE naar Spanje aantrekkelijker

Dit vind je misschien ook leuk