Trucs om de APK-keuring in Spanje zo snel mogelijk door te komen

door admin
Trucs om de APK-keuring in Spanje zo snel mogelijk door te komen

De boete voor het rijden of parkeren van een voertuig zonder geldige ITV is 200 euro. Het is verplicht voor alle voertuigen van vier jaar oud. Het makkelijker maken van deze keuring ligt volgens El Motor, het autokatern van El País, echter binnen handbereik, zelfs als je geen afspraak hebt. Met de volgende trucs kun je de ITV-keuring zo snel mogelijk doorlopen.  

Wat is het beste tijdstip om de APK-keuring te laten doen?

Weten wanneer het rustig is op de keuringsstations helpt om de APK-keuring sneller te laten verlopen. Er zijn in dit opzicht drie belangrijke tijdsperiodes:

 • ’s Ochtends vroeg: wanneer het keuringsstation opent, is de activiteit nog niet hectisch en is het gemakkelijker om een vrije plek te bemachtigen voor de eerste beschikbare afspraken.
 • Vroeg in de middag: op de tijd dat de meeste Spanjaarden lunchen is het werkritme meestal ook rustiger. Dus ongeveer tussen 3 uur en half 5 ’s middags. 
 • Aan het einde van de dag: meestal laten de keuringsstations een marge tussen de laatste afspraken en sluitingstijd om eventuele vertragingen op te vangen. Deze optie wordt echter het minst aanbevolen, want als er veel vertraging is, kunnen ze mogelijk geen voertuigen zonder afspraak meer helpen.

Een afspraak maken

Om lange wachtrijen en wachttijden aan de deuren van de officiële ITV-centra te vermijden, is het aan te raden om op voorhand een afspraak te maken om deze mechanische veiligheidscontrole uit te voeren. Sinds de coronapandemie is deze praktijk gemeengoed geworden, waardoor het proces sneller en efficiënter verloopt voor automobilisten. Desondanks kan het zijn dat je op bepaalde tijdstippen toch even moet wachten, ondanks dat je een afspraak heeft gemaakt.

Wat heb je nodig voor een ITV-afspraak?

Wanneer je telefonisch of online een ITV-afspraak aanvraagt, zorg dan dat je de volgende informatie al bij de hand hebt:

 • Type voertuig (auto, motor, vrachtwagen…)
 • Voertuig registratie nummer
 • Motortype: Benzine, diesel, hybride, elektrisch,…
 • Type service: Verplichte inspectie of andere)
 • Station waar u de ITV wilt uitvoeren
 • Datum en tijd van de afspraak 
 • Je creditcard als je vooruit wilt betalen

Benodigde documentatie

Zodra je toegang hebt tot een officieel ITV-centrum, moet je de volgende voertuigdocumentatie overleggen: 

 • Technische inspectiekaart
 • Circulatievergunning
 • Technisch inspectierapport (indien relevant vanwege het type voertuig)
 • Sinds 2008 is het niet langer verplicht om de geldige kwitantie van de verplichte verzekering in de ITV te tonen. Openbare besturen hebben toegang tot de FIVA-database waar alle verzekerde voertuigen zijn geregistreerd.

De volgende stap is contact op te nemen met het dichtstbijzijnde ITV-keuringsstation. Deze vindt je door bijvoorbeeld in Google je provincie en ITV te typen.  

De ultieme truc om snel door de APK-keuring te komen

Als aanvulling op het punt van rustigste tijden is er nog een truc om die te achterhalen. Zoek het keuringsstation op op Google Maps. Onder de kaart met de locatie staat het tijdstip waarop de meeste en minste klanten aanwezig zijn, evenals de gemiddelde tijd die ze daar doorbrengen. Met deze informatie kun je de keuring van je voertuig beter plannen, zodat het zo efficiënt mogelijk verloopt.

Vermijd het weekend

Normaal gesproken hebben keuringsstations op zaterdag meer drukte van voertuigen, omdat dit de vrije dag is voor de meeste automobilisten. Daarom is het aan te raden om de keuring van maandag tot en met vrijdag te laten plaatsvinden om lange wachttijden te vermijden.

Kies een keuringsstation aan de rand van de stad

Bij het zo snel mogelijk doorlopen van de APK-keuring speelt ook de locatie van het gekozen keuringsstation een rol. Keuringsstations die zich in een stad bevinden, zijn meestal drukker, evenals die in de buurt van kantoorzones. Om dit proces soepeler te laten verlopen, is het indien mogelijk aan te raden om een keuringsstation aan de rand van de stad te kiezen.

Met deze trucs kunnen automobilisten de APK-keuring sneller doorlopen en zo tijd besparen. Het kennen van de beste tijdstippen, het maken van een afspraak, het raadplegen van Google Maps voor drukte-informatie, het vermijden van het weekend en het kiezen van een keuringsstation aan de rand van de stad zijn allemaal strategieën die kunnen bijdragen aan een efficiënte keuringservaring.

Vergeet niet dat het naleven van de APK-verplichtingen van essentieel belang is om de veiligheid op de weg te waarborgen en mogelijke boetes te voorkomen.

Lees ook: Grote prijsverschillen tussen Spaanse regio’s voor autokeuring in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk