Turrón steeds duurder: wordt het een onbereikbare kersttraditie?

door Elize van LoonElize van Loon
Turrón steeds duurder

De Spaanse winkels liggen vol met traditionele kerstlekkernijen: turrón in allerlei smaken, polvorones, marsepein en bonbons. Dit jaar rijzen de prijzen echter de pan uit. Producenten waarschuwen dat stijgingen onvermijdelijk zijn – een tegenvaller voor veel Spaanse huishoudens. 

Turrón en andere kerstlekkernijen zijn dit jaar in Spanje gemiddeld 8 tot 12 procent duurder dan vorig jaar. Vergeleken met twee jaar geleden liggen de prijzen zelfs ongeveer 22 procent hoger,

Waarom wordt turrón zo duur?

De hogere prijzen komen vooral door duurdere grondstoffen. Door een lage oogst in Spanje zijn amandelen fors duurder geworden. Producenten zijn dan ook steeds meer afhankelijk van import. Ook cacao is flink duurder geworden. Ghana en Ivoorkust zien door het veranderende klimaat de oogst tegenvallen. De suikerprijs is gestegen door slechte oogsten in Brazilië en Thailand. Samen met hoge energiekosten leidt dit tot prijsstijgingen van 8 tot 20 procent, afhankelijk van het product.

Klassieke turrón het hardst getroffen

Vooral de traditionele turrón van amandel – zowel de harde als de zachte variant – laat de grootste prijsverschillen zien. Omdat amandelen de basis vormen, werkt de stijging direct door in de eindprijs. Producenten geven aan dat zij geen andere keuze hebben dan deze kosten door te berekenen.

Chocolade en bonbons

Niet alleen amandelproducten zijn getroffen. Ook chocoladeturrón en bonbons worden duurder. De stijgende cacaoprijzen zorgen ervoor dat vrijwel alle chocoladeproducten een hogere prijs krijgen. Dat raakt veel Spaanse kerstklassiekers, van mantecados tot roscones de Reyes.

Goedkopere optie

Supermarkten merken dat veel klanten kiezen voor huismerken om kosten te besparen. Deze alternatieven zijn goedkoper en maken het mogelijk om kersttradities toch in stand te houden. Daarnaast kopen gezinnen vaker al eerder in het seizoen. Ook wachten ze op aanbiedingen vlak voor de feestdagen.

Spaanse kerstlekkernijen nog relatief betaalbaar

Ondanks de prijsstijgingen benadrukken producenten dat de kerstzoetigheden in Spanje nog steeds relatief betaalbaar zijn. Vergeleken met andere Europese landen liggen de prijzen nog lager. Wel waarschuwen zij dat de internationale trend van duurdere grondstoffen ook de komende jaren kan doorwerken.

Blijven prijzen stijgen?

Als de huidige marktontwikkelingen aanhouden, zullen de prijzen waarschijnlijk ook volgend jaar eer stijgen. Producenten houden al  rekening met verdere schommelingen in grondstofprijzen en energie. Kerstzoetigheden dreigen dan steeds meer een luxeproduct te worden.