Twee meest productieve flitspalen van Spanje leveren dagelijks 160 boetes op

door admin
Twee meest productieve flitspalen van Spanje leveren dagelijks 160 boetes op

Volgens een recent rapport van de DGT zijn de twee flitspalen die de meeste boetes uitdelen in Spanje te vinden in Catalonië.

Meeste boetes: AP-7 en C-31

De twee flitspalen die de meeste boetes genereren, bevinden zich op de AP-7 tussen Ulldecona en Amposta, en op de C-31 in Castell d’Aro. Volgens de Servei Català de Trànsit, de instantie die verantwoordelijk is voor verkeersbeheer in Catalonië, hebben elk van deze flitspalen in het jaar 2022 bijna 60.000 bestuurders op de bon geslingerd. In financiële termen komt dit neer op meer dan €13 miljoen. Gemiddeld kunnen deze flitspalen meer dan 150 voertuigen per dag vastleggen die de snelheidslimieten overtreden.

Andere grote inkomstenbronnen

De trajectcontrole die in 2022 de meeste boetes heeft uitgedeeld, bevindt zich in Terres de l’Ebre. Dit apparaat heeft vorig jaar bijna 60.000 boetes uitgeschreven, wat de publieke kas meer dan €6,5 miljoen heeft opgeleverd.

Flitspalen die levens redden

Volgens de Servei Català de Trànsit heeft de plaatsing van deze flitspalen op de Catalaanse wegen geleid tot een significante vermindering van het aantal ongelukken en dodelijke slachtoffers. Op de AP-7 is het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van verkeersongevallen met 79,5% afgenomen over de 18 kilometer waar de snelheidscontrole actief is.

Op de C-37 is deze afname zelfs meer dan 90%, met specifiek een reductie van 93,5% in het aantal dodelijke en ernstige slachtoffers bij verkeersongevallen.

Drukste flitspaal van Spanje in Cádiz

In Catalonië en het Baskenland zijn de bevoegdheden voor verkeersbeheer overgedragen aan de regionale autoriteiten. De DGT merkt op dat de meest actieve flitspaal onder hun directe beheer zich in Cádiz bevindt, op kilometer 74,7 van de regionale A-381. Deze flitspaal deelt meer dan 200 boetes per dag uit, wat neerkomt op bijna 80.000 boetes per jaar.

De ‘regel van 7’ voor snelheidsboetes

De DGT heeft uitleg gegeven over de operationele marge voor zowel vaste als mobiele flitspalen. Deze formule, bekend als “de regel van 7,” helpt bestuurders te begrijpen bij welke snelheid een flitspaal zal afgaan. Voor wegen met limieten onder de 100 km/u moeten bestuurders zeven punten optellen bij de aangegeven snelheid om te weten bij welke snelheid de flitspaal zal flitsen. Voor snelwegen en autowegen met limieten boven de 100 km/u wordt de marge berekend door 7% op te tellen bij de aangegeven snelheid. Dit betekent dat op een weg met een limiet van 110 km/u de flitspaal pas zal afgaan als het voertuig een snelheid van 117 km/u overschrijdt.

Lees ook: Zorgwekkende cijfers over het aantal omgekomen motorrijders in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk