Twitter ontslaat 80 procent van personeel in Spanje

door admin
Twitter ontslaat 80 procent van personeel in Spanje

“Vandaag zijn we allemaal ontslagen”, zegt een van de getroffenen in de krant El Confidencial. Dat heeft deze krant via verschillende betrokkenen kunnen bevestigen. Het kantoor van Twitter in Madrid is al gesloten, ondanks dat vijf personeelsleden aan zullen blijven. Voor de overige 24 werknemers is een ontslagregeling (ERE) van kracht vanaf 8 februari. Zij krijgen een vergoeding op basis van 33 gewerkte dagen per jaar.

Dit aanpassingsproces in Spanje verliep net zo chaotisch als alles wat het management van de miljardair tot nu toe in gang heeft gezet sinds hij op 4 november eigenaar werd van Twitter. In eerste instantie werd het personeel van Twitter in Spanje per e-mail ontslagen, maar dat ontslag werd al snel door Spaanse rechters nietig verklaard. 

“Vandaag hebben ze ons eindelijk ontslagen”

“Vandaag hebben ze ons eindelijk ontslagen”, zegt een van de getroffenen, die liever anoniem blijft, in verklaringen aan El Confidencial. “In de ERE gaven ze geen geldige reden, alleen wegens productiviteit.De ontslagregeling moest door Elon Musk persoonlijk worden ondertekend op basis van de Spaanse regelgeving.

Dezelfde werknemer geeft toe dat het ontslagproces “zeer traumatisch” was. “Ik ben blij dat ze bij Twitter nu geïrriteerd zijn, want we hebben gekregen wat we van ze wilden”, zegt hij.

Juridische fouten

De zaak van de Twitter-dochter in Spanje is verre van wat er is gebeurd in de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk, waar ontslagprocedures voor de rechtbank zijn geëindigd. Het is niet de enige juridische fout die het sociale netwerk moet oplossen. Het collectieve ontslag in Madrid werd afgerond bijna op hetzelfde moment dat de Britse Crown State het bedrijf van Musk aanklaagde wegens wanbetaling van het hoofdkantoor in Londen. Sinds afgelopen december stopte Musk met het betalen van meerdere leveranciers, waaronder deze beheerder van eigendommen van het Britse koningshuis.

In Spanje heeft het prestigieuze advocatenkantoor Sagardoy de vertegenwoordiging van Twitter overgenomen. Zowel hier als in andere landen heeft het bedrijf geprobeerd de ontslagen zo snel mogelijk door te voeren, aangezien vanaf 1 februari een groot deel van het personeelsbestand aandelenopties (betaling in aandelen) moest incasseren, iets wat Musk destijds koste wat kost wilde voorkomen.

Ontslagkosten voor Musk in Spanje 1,6 miljoen

Andere geraadpleegde bronnen geven aan dat de onderhandelingen met de advocaten van Twitter onberispelijk zijn verlopen, maar zelfs zij waren gebonden aan het beleid van Musk. In totaal hebben de ontslagen het bedrijf van Musk ongeveer 1,6 miljoen euro gekost. We zijn erg blij”, zegt hij.

Bekijk ook: Spaans bedrijf floreert na feedback Elon Musk op Tweet

De komst van Musk bij Twitter leidde in eerste instantie al tot het ontslag van de helft van het personeelsbestand van het sociale medium wereldwijd. Later kwam daar nog meer banenverlies bij. Een van de meest controversiële momenten deed zich voor toen Musk hij weken later een vrijwillig ontslagproces opende. Het voltallige personeel ontving een e-mail met daarin een ultimatum van 36 uur. In die tijd kon iedereen beslissen óf een “extreem harde” manier van werken te accepteren óf op zoek te gaan naar een nieuwe baan.

Dit vind je misschien ook leuk