Uitbundigheid in Sitges tijdens de Pride 2023

door admin
Uitbundigheid in Sitges tijdens de Pride 2023

Met uitbundige parades, straatfeesten en het bruisende nachtleven, is er geen betere plek om de diversiteit en inclusiviteit te ervaren die de LGBTQ+gemeenschap definieert. Stap dus binnen in de wereld van kleur, vrolijkheid en acceptatie die zoveel meer biedt dan alleen een viering van de LGBTQ+ gemeenschap.

Meer dan alleen feesten

De Pride vindt dit jaar plaats van 14 tot 18 juni. Het gaat in deze Catalaanse kuststad deze dagen echter om meer dan alleen feesten. De Pride biedt een platform voor discussie, educatie en begrip. Zo wordt bijvoorbeeld het Pride Village opgericht. Dat is een speciaal gebied gewijd aan LGBTQ+ organisaties en bedrijven. Hier kunnen bezoekers informatie vinden, vragen stellen en in gesprek gaan over belangrijke onderwerpen. Verder worden er films vertoond, kunsttentoonstellingen gehouden en discussiepanels georganiseerd.

Entertainmentprogramma

En dan is er no het fantastische entertainmentprogramma! Van live muziek tot drag shows en DJ-sets, er is voor ieder wat wils. En natuurlijk de niet te missen parade, het hoogtepunt van de Pride en een kleurrijk en vrolijk spektakel. De optocht kenmerkt zich door een scala aanwagens van diverse bedrijven, organisaties en LGBTQ+ groeperingen. Deelnemers zijn vaak uitbundig gekleed in kleurrijke, creatieve kostuums en er wordt veel gedanst op muziek van live DJ’s of bands.

Geschiedenis van Sitges Pride

De geschiedenis van Sitges Pride gaat terug tot 2010, toen het evenement voor het eerst werd georganiseerd. In de loop der jaren is het uitgegroeid tot een van de grootste en meest gevierde LGBT-evenementen in heel Spanje. Het begon allemaal met een bescheiden feest met slechts een paar honderd bezoekers. Maar het groeide snel uit tot een grootschalig evenement dat nu duizenden mensen aantrekt. Elk jaar wordt het evenement groter, beter en flamboyanter.

Wat maakt de Sitges Pride anders? 

Het verschil zit hem in de details. In tegenstelling tot de meer commerciële evenementen in grotere steden, heeft Sitges Pride een opvallend gemeenschapsgevoel. De lokale bevolking is ongelooflijk betrokken en de hele stad komt samen om de parade te vieren. “Sitges Pride is niet alleen een parade, het is een viering van diversiteit, liefde en acceptatie. Het is een plek waar iedereen zichzelf kan zijn, ongeacht hun seksuele geaardheid.”

Over Sitges

Sitges is een charmante kuststad gelegen aan de Middellandse Zee, ongeveer 35 kilometer ten zuidwesten van Barcelona in Catalonië, Spanje. Het staat bekend om zijn prachtige stranden, historische bezienswaardigheden, levendige nachtleven en sterke betrokkenheid bij kunst en cultuur.

Een van de meest bekende bezienswaardigheden in Sitges is de ‘Iglesia de Sant Bartomeu i Santa Tecla’, een indrukwekkende kerk op een pittoresk uitzichtpunt met uitzicht op de zee. Het oude centrum is schilderachtig met zijn smalle, kronkelende straatjes en witgekalkte huizen.

Sitges heeft ook een sterke band met het modernisme, een artistieke en culturele beweging die Catalonië in het begin van de 20e eeuw sterk beïnvloedde. De stad herbergt het Cau Ferrat Museum, ooit het huis van de kunstenaar Santiago Rusiñol, waar je werken kunt bewonderen van kunstenaars zoals El Greco, Picasso en Rusiñol zelf.

Naast de Pride is de stad internationaal bekend om zijn Filmfestival en Carnaval. Het Sitges Filmfestival, gehouden in oktober, is een van de meest prominente filmfestivals in Europa voor horror en fantasy films. Carnaval in Sitges, gevierd in februari, is een van de grootste in Spanje, bekend om zijn kleurrijke parades en uitbundige kostuums.

Dit vind je misschien ook leuk