Uitgaven in Spanje van toeristen stijgen: vooral Britten en Duitsers trekken portemonnee

door admin
uitgaven toeristen

In het eerste kwartaal van 2024 waren de uitgaven van buitenlandse toeristen in Spanje bijna een kwart hoger dan in dezelfde periode het jaar ervoor.

Spanje blijft groeien als toeristische trekpleister. Niet alleen bezoeken steeds meer internationale reizigers het land, ze geven ook meer uit. In de eerste vier maanden van 2024 hebben toeristen 22,6 procent meer uitgegeven, goed voor 31,5 miljard euro, dan in dezelfde periode in 2023. Vooral Britse en Duitse toeristen geven aanzienlijk meer uit, ongeveer 10 euro meer per dag. Hoewel het uitgavepatroon van toeristen uit andere landen ook toeneemt, blijven Britse en Duitse bezoekers een van de belangrijkste bronnen van toeristische inkomsten voor Spanje.

Recordaantal toeristen

Volgens recente gegevens van het Spaans Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE) bereikten de Spaanse toerismecijfers in april recordhoogten, met 7,8 miljoen buitenlandse toeristen die 9.5 miljard euro in het land achterlieten. Dit is een stijging van respectievelijk 8,3 procent en 13,1 procent ten opzichte van april 2023. In de eerste vier maanden van 2024 ontving Spanje bijna 24 miljoen internationale bezoekers, wat een toename van 14,5 procent betekent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De cijfers waren nooit eerder zo hoog sinds het begin van de officiële registraties. Volgens de Spaanse minister van Industrie en Toerisme, Jordi Hereu, duidt dit erop dat Spanje zich onderscheidt als een toeristische bestemming van kwaliteit. Hij verklaart: “De stijgende uitgaven laten zien dat internationale toeristen steeds meer interesse tonen in innovatieve vakantieopties die gericht zijn op zaken als duurzaamheid en digitalisering.”

Britse en Duitse toeristen

Britse en Duitse toeristen droegen het meest bij aan de groei, met respectievelijk 4,4 miljoen en 3,2 miljoen bezoekers tot april, die meer uitgaven dan het jaar ervoor. Britten gaven gemiddeld 163 euro per dag uit, 11 euro meer dan in 2023, terwijl Duitse toeristen hun dagelijkse uitgaven met 9 euro verhoogden tot 154 euro. Ook andere internationale toeristen lieten een stijging zien, zowel met meer bezoekers als hogere uitgaven per dag. Fransen gaven gemiddeld 116 euro uit, 4 euro meer dan vorig jaar, en Italianen 141 euro per dag, een stijging van 3,1 procent.

Bezoekerscijfers per regio

In het eerste kwartaal van 2024 waren de Canarische Eilanden met  5.5 miljoen bezoekers de meest bezochte regio. Dat is een groei van 11,4 procent vergeleken met dezelfde periode in 2023. Catalonië volgde met 5 miljoen toeristen en een groei van 16,3 procent en daarna Andalusië met 3,6 miljoen toeristen, een stijging van 13,5 procent.

Dit vind je misschien ook leuk