Unieke plantenwereld van Tenerife daagt evolutionaire normen uit

door admin
Unieke plantenwereld van Tenerife daagt evolutionaire normen uit

Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van de Universiteit van Göttingen deed recentelijk onderzoek op het Canarische eiland. De flora van Tenerife liet een opmerkelijke diversiteit aan vormen zien. Functioneel gezien verschillen deze planten echter niet significant van hun soortgenoten op het vasteland. Het opvallende is dat de eilandflora wordt gedomineerd door langzaam groeiende, houtachtige struiken met een “laag-risico” levensstrategie.

Methodologie

Het onderzoeksteam heeft uitgebreid veldonderzoek en metingen uitgevoerd op meer dan 500 locaties verspreid over het eiland, van zeeniveau tot bergachtige regio’s boven 3.300 meter. Ze registreerden ongeveer 80% van de inheemse zaadplanten van Tenerife en onderzochten acht plantkenmerken, waaronder bladdikte en zaadgewicht.

Verwachtingen

“Vroegere vergelijkingen toonden aan dat soorten die op eilanden voorkomen aanzienlijk kunnen verschillen van hun verwanten op het vasteland,” zegt Professor Holger Kreft van de Universiteit van Göttingen. Een bekend voorbeeld hiervan is de Galapagos-reuzenschildpad. Het team verwachtte soortgelijke verschillen tussen eiland- en vastelandplanten, maar dat bleek niet het geval.

Conclusies

De resultaten hebben geleid tot een bijstelling van het begrip van evolutionaire adaptatie op eilanden. De onderzoekers waren verrast door de hoge functionele diversiteit onder de planten op Tenerife. “Aan het begin van ons onderzoek gingen we ervan uit dat eilandplanten fundamentele verschillen zouden tonen en beperkt zouden zijn in functionele diversiteit vanwege hun geografische isolatie,” zegt Dr. Paola Barajas Barbosa, eerste auteur van de studie.

Implicaties

Deze bevindingen kunnen belangrijk zijn voor toekomstige studies op het gebied van ecologie, biogeografie en evolutie. Ze werpen een vraagteken op de rol die geografische isolatie speelt bij het vormen van functionele diversiteit, en bieden een frisse blik op hoe we naar evolutie kijken.

Waarom dit belangrijk is voor Spanje en de Canarische Eilanden

Deze studie kan belangrijk zijn voor behoudsinspanningen en kan bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van unieke ecosysteemen zoals die van de Canarische Eilanden. Het begrijpen van de levensstrategieën van planten op deze eilanden kan cruciaal zijn voor het behoud en herstel van deze bijzondere ecosystemen.

Dit vind je misschien ook leuk