"Unieke" prehistorische ontdekking gedaan in Atapuerca

door admin
"Unieke" prehistorische ontdekking gedaan in Atapuerca

Atapuerca staat bekend als een van de belangrijkste archeologische schatten ter wereld. Gedurende tientallen jaren heeft de vindplaats waardevolle informatie verschaft over onze voorouders en hun evolutie door de tijd heen, waardoor een fascinerend inzicht in de vroege geschiedenis van de mensheid is verkregen.

Lees ook: Menselijke evolutieleer op zijn kop door vondst in Atapuerca

Onder de vele opmerkelijke vondsten in Atapuerca heeft één vondst in het bijzonder de aandacht getrokken van experts: de ontdekking van vloeren uit het Neolithicum (Jonge Steentijd, van ca. 1.100 v.Chr. tot de Bronstijd) die speciaal waren voorbereid voor het creëren van woningen. Volgens onderzoekster Amalia Pérez Romero van de Universiteit van Burgos (UBU) en coördinator van het onderzoeksteam van Atapuerca is dit een unieke ontdekking in de hele wereld.

Vindplaats Protalón de Cueva Mayor

De ontdekking vond plaats in de vindplaats Portalón de Cueva Mayor, die zich heeft bewezen als een van de meest opmerkelijke locaties in Castilla en León. Op deze plek zijn belangrijke vondsten gedaan, waaronder aardewerk, stenen werktuigen, beenderen en dierenresten. De chronologie van de vondsten strekt zich uit over meer dan 7.000 jaar.

Bakstenen vloeren om ’thuis’ te creëren

Wat is ontdekt op het laagste neolithische niveau van de vindplaats is een bewoonbare zone met een bijzonderheid die nog niet eerder in Europa is gevonden. De vroegere bewoners van Portalón bereidden de grond zorgvuldig voor om zich te vestigen, waarbij ze bakstenen vloeren gebruikten om meer stevigheid en stabiliteit aan de bodem te geven. Volgens Pérez Romero legden ze takken onder de grond, staken ze die in brand en legden ze vervolgens klei erop om het gebied te stabiliseren. Dit duidt erop dat ze daadwerkelijk een “thuis” aan het creëren waren, in plaats van zich simpelweg in het gebied te vestigen uit puur gemak.

Bewondering van experts

De ontdekking van deze neolithische vloeren in Atapuerca heeft de bewondering van experts, zowel nationaal als internationaal, opgewekt. Pérez Romero benadrukt dat dergelijke vloeren nog niet zijn gevonden in Europa, het Midden-Oosten of het Midden-Oosten in dezelfde chronologische periode. Hoewel er elders wel bewoonde gebieden, begraafplaatsen en dierenfokgebieden uit die tijd zijn gevonden, zijn de ontdekte vloeren in Atapuerca nieuw.

Twee niveaus van opgravingen

In de vindplaats, die de toegangspoort is tot Cueva Mayor, zijn twee niveaus van opgravingen te vinden. Het onderste niveau behoort tot het Neolithicum, terwijl het bovenste niveau tot de Bronstijd behoort. Beide niveaus zijn bewoonde ruimtes, en er zijn kenmerkende keramische vondsten uit elke periode gevonden.

Verandering in levensstijl van pre-historische bewoners

Deze ontdekking in Atapuerca biedt waardevolle informatie over de vroegste landbouwers en veehouders die zich in het Neolithicum op het Iberisch Schiereiland vestigden. Hoewel ze nog steeds jaagden en verzamelden, laten de aanwijzingen gevonden in Portalón een verandering zien in de levensstijl van deze vroege bewoners.

De vindplaats Atapuerca blijft van groot archeologisch belang en zal blijven bijdragen aan nieuwe inzichten over de geschiedenis van de mensheid en de evolutie van onze voorouders.

Lees ook: Overblijfselen van gezicht van eerste Europeaan gevonden in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk