Update: Gelekte olie bereikt stranden in La Línea de la Concepción

door admin
Update: Gelekte olie bereikt stranden in La Línea de la Concepción

De burgemeester van La Línea de la Concepción (Cádiz), Juan Franco, heeft er tijdens een interview met de Spaanse tv-zender RTVE op gewezen dat de olie uit de tanker OS35 het strand, Playa de Poniente, in zijn gemeente heeft bereikt.

Volgens de minister-president van Gibraltar, Fabian Picardo, is er geen diesel buiten het grondgebied van Gibraltar waargenomen. 

Intussen is het goede nieuws dat 80 procent van de diesellading – 197 kubieke meter diesel – van het schip nu met succes is verwijderd. Het vrachtschip blijft gestrand voor de kust van Gibraltar en er wordt gepomptEr is voortdurend toezicht gehouden, onder meer met drones en vliegtuigen met thermische beeldvorming’ om de voortgang van de werkzaamheden te volgen.

De OS35 vervoerde 215 ton zware stookolie, 250 ton diesel en 27 ton smeerolie voor eigen gebruik. Een deel van deze brandstof, dat niet is gekwantificeerd, is donderdag in zee terechtgekomen en heeft de eerste insluitingsboom doorbroken. Het lek, dat zich in twee tankopeningen bevond, werd later door duikers gedicht. 

Alles in de strijd

De havenactiviteiten in Gibraltar blijven tot nader bericht opgeschort. De kapitein van het schip is gearresteerd en volgens een woordvoerder van het onderzoek werkt hij naar verluidt met de autoriteiten samen. De minister-president van Gibraltar, Fabian Picardo, meldde in de media dat toen het ongeluk gebeurde, de maritieme autoriteit van Gibraltar de kapitein van het schip had gezegd dat hij moest stoppen. Hij bleef volhouden dat hij ‘geen schade’ had geleden, voer verder naar de Straat van Gibraltar en eenmaal daar was volgens Picardo ‘het binnendringen van water in het schip zo ernstig dat de kapitein zijn reis niet kon voortzetten’. Toen moest de kapitein ‘de instructies van de havenmeester van Gibraltar wel opvolgen’. De opvarenden liepen al gevaar. 

Parallel hieraan heeft het Britse Ministerie van Defensie een extra barrière ter beschikking gesteld die is opgesteld om de kust te beschermen tegen het lekken van laagzwavelige stookolie of andere mogelijke lekken.

Daarnaast zijn skimmers (apparaten voor het mechanisch opvangen van in het water gelekte olie) aan boord ingezet om het binnen de eerste barrière achtergebleven deel van de olie op te vangen. De regering heeft het publiek opgeroepen waakzaam te zijn en elke waarneming van bedreigde soorten te melden aan het ministerie van Milieu.

Samenwerking om lek onder controle te krijgen 

De woordvoerder van de Spaanse regering en minister van Territoriaal Beleid, Isabel Rodríguez, heeft verzekerd dat de regering ‘met alle overheidsdiensten’ en met alle middelen waarover de staat beschikt, samenwerkt om te trachten het weglekken van dieselolie OS 35 onder controle te krijgen.

Ecologisch drama

‘Het is een ecologisch drama en we volgen het op de voet’, verklaarde de minister in een interview op Antena 3, waarover Europa Press berichtte, waarin zij meedeelde dat het ministerie van Vervoer ‘zich aansluit bij de andere betrokken administraties, burgemeesters en autoriteiten van Gibraltar’. 

Dit vind je misschien ook leuk