De Spaanse politieke arena is in volle beweging nu Pedro Sánchez, de huidige interim-premier en leider van de Socialistische Partij (PSOE), de vereiste 179 stemmen heeft verzameld voor zijn investituur. Dat lukte dankzij overeenkomsten met verschillende partijen waaronder Sumar, ERC, Junts, PNV, BNG en Coalición Canaria. De voorzitter van het Congres, Francina Armengol, heeft aangekondigd dat het debat woensdag om 12:00 uur zal starten met de toespraak van Sánchez als presidentskandidaat.
Landelijke protesten
Het recente voorstel van de PSOE voor een amnestiewet heeft echter geleid tot landelijke protesten. Studenten en jongeren hebben zich verzameld bij rechtenfaculteiten van verschillende universiteiten, waaronder de Universiteit van Barcelona en de Complutense Universiteit in Madrid, om hun onvrede te uiten over deze wetgeving. Deze acties worden gesteund door diverse studentenorganisaties en ook door leden van de politieke partij Vox.
Teken van “ernstig wantrouwen in de rechterlijke macht”
Binnen de rechterlijke macht wekken de huidige ontwikkelingen ook bezorgdheid. De Sala de Gobierno van het Hooggerechtshof van Andalusië, Ceuta en Melilla uitte deze bezorgdheid in een verklaring. Daarin geven zij aan het amnestie-initiatief te zien als een teken van “ernstig wantrouwen in de rechterlijke macht”.
Amnestiewet ter goedkeuring naar Brussel
Bovendien heeft de Spaanse regering de amnestiewet ter goedkeuring reeds naar de Europese Commissie gestuurd en een ontmoeting aangevraagd met vicepresident Vera Jourova en Justitiecommissaris Didier Reynders om de inhoud van de wet toe te lichten.
Vox dient klacht in tegen Pedro Sánchez
Ondertussen heeft de leider van Vox, Santiago Abascal, dinsdag bij het Hooggerechtshof een klacht ingediend tegen de waarnemend president van de regering, Pedro Sánchez. Die klacht betreft de registratie van de amnestiewet. Abascal verzocht bovendien uit voorzorg om de opschorting van de zitting van investituur, die woensdag 15 november begint. Zijn wens is dat de rechters van het Hooggerechtshof “de middelen waarover zij beschikken gebruiken” om een einde te maken aan wat hij beschouwt als een “staatsgreep” en hij heeft aangekondigd dat zijn partij klachten zal indienen tegen alle leden van het Hooggerechtshof, het bestuur van het Congres en de Senaat als zij de wet voor verwerking toestaan.
Algemene staking op Black Friday
Ondertussen viel Santiago Abascal en zijn partij ook veel kritiek ten deel na zijn voorstel om op vrijdag 24 november, beter bekend als de jaarlijkse koopjesdag Black Friday, een algemene staking te organiseren uit protest tegen de amnestiewet. De detailhandel kan zich niet vinden in deze datum. Bovendien gaat de vakbond Solidaria van de partij Vox met deze oproep zijn boekje te buiten, omdat landelijke, algemene stakingen alleen afgekondigd kunnen worden door de twee grootste vakbonden CCOO en UGT.
Twee maanden uitstel
Inmiddels heeft de Senaat op dinsdag een door de PP voorgestelde hervorming van de verordening goedgekeurd om de definitieve goedkeuring van de amnestiewet in het Congres met maximaal twee maanden uit te stellen. De hervorming geeft de Senaat de macht om te beslissen of een wetsontwerp van het Congres, zoals de amnestiewet die is voorgesteld door de PSOE (Spaanse Socialistische Arbeiderspartij), wordt behandeld volgens urgente procedures (deadline van 20 dagen) of volgens reguliere procedures. Die laatste zou de goedkeuring ervan met maximaal twee maanden kunnen uitstellen.
Hervorming “ongrondwettelijk”
De PSOE en de linkse partijen hebben de hervorming bekritiseerd, omdat ze deze ongrondwettelijk en een schending van de grondwet vinden. De PSOE is van plan de hervorming aan te vechten bij het Constitutionele Hof. De PP, Vox en UPN (Navarra Suma) steunden de hervorming. Vox benadrukte bovendien de noodzaak om alle beschikbare instrumenten te gebruiken om degenen tegen te houden die proberen “ons te vernederen en het voortbestaan van de politieke gemeenschap in gevaar te brengen”. UPN bekritiseerde de overeenkomsten van de PSOE als een volledige overgave aan de chantage van degenen die ‘ons leven zuur maken’.
PP-leider spreekt 30 buitenlandse correspondenten
De PP-leider, Alberto Nuñez Feijóo Feijóo, heeft dinsdag op zijn beurt aan dertig buitenlandse correspondenten laten weten dat Europa Spanje zou kunnen bestraffen vanwege de amnestiewet. Volgens Feijóo “vernietigt de amnestiewet de rechtszekerheid van een lidstaat van de Europese Unie” en dat zou gevolgen kunnen hebben voor de gemeenschapsinstellingen.
De leider van de Volkspartij benadrukte tegenover de correspondenten dat de “verslechtering van de democratie in Spanje de verslechtering van de Europese democratie impliceert”, aangezien de tekst van de wet impliceert dat politici andere politici amnestie verlenen. Spanje zou volgens Feijóo vanwege deze regel door Europa kunnen worden bestraft.