Update vulkaanuitbarsting La Palma: uitbarsting weer explosiever

door admin
Update vulkaanuitbarsting La Palma: uitbarsting weer explosiever

Die enorm brede muur van lava is 12 meter hoog en beweegt nog uiterst langzaam. De as van de aswolk heeft inmiddels de luchthaven van La Palma bereikt, waar het heeft gezorgd voor vertragingen op donderdagochtend bij vluchten tussen de Canarische Eilanden. 

Volgens het Copernicus-observatorium heeft de lavatong ondertussen sinds zondag 166 hectare en zo’n 350 woningen en andere bouwwerken verwoest. Op dit moment bevindt de lava zich op anderhalve kilometer van de zee, maar de snelheid van de stroom is afgenomen. De vertraging doet experts twijfelen of het wasgoed de zee zal bereiken. Plaatselijke bananentelers maken van die vertraging gebruik door naar hun land te gaan en daar te redden wat er te redden valt.

Meer dan 6.000 mensen geëvacueerd

In de afgelopen uren is het aantal geëvacueerde bewoners toegenomen. Dat komt volgens de gemeente nu al boven de 6.000 uit. De evacuaties zijn van toepassing op buurten die door de vulkaan zijn verwoest, evenals bebouwde gebieden die, doordat de lavastroom de weg versperd, van de rest van de bewoonde wereld afgesloten kunnen worden.

Bezoek van de koning

Deze donderdag hebben president Pedro Sánchez, koning Felipe VI en zijn vrouw koningin Letizia het eiland bezocht en met eigen oren de ervaringen en verliezen van 20 uitgekozen bewoners uit El Paraíso, het meest getroffen gebied, aangehoord. “We zijn verbijsterd door wat we hebben gezien, en we zullen het niet vergeten. Het zal veel tijd kosten om terug te keren naar het normaal, maar La Palma komt er bovenop”, zei de koning. Hij en de Spaanse premier werden vergezeld door de president van de Canarische Eilanden, Ángel Víctor Torres, en die van de Cabildo de La Palma, Mariano Hernández Zapata, op het plein van de parochie van San Isidro Labrador, in de stad La Laguna ( gemeente Los Llanos de Aridane).

Krachtige explosies

Rond 17:20 uur lokale tijd vond er een reeks van krachtige explosies plaats in de vulkaan. Dit heeft tot gevolg dat er op de vijfde dag van de uitbarsting weer meer lava naar beneden stroomt. Bovendien verdrijft de vulkanische kolom van Cabeza de Vaca magma met grotere kracht, bevestigen wetenschappers in de krant 20Minutos.

Geologen van het Nationaal Geografisch Instituut (IGN) leggen uit dat er stadia zijn van grotere emissie van pyroclasten en as, maar minder lava. Dan zijn er nog andere stadia waarin de hoeveelheid pyroclasten en as lager is en de lavastroom weer toeneemt. “Dat wil zeggen, de hoeveelheid magma die eruit komt is hetzelfde, maar in verschillende vormen.” Volgens metingen die woensdag om 19:26 uur zijn gedaan, heeft de lava 14 hectare in 36 uur tijd bedekt en 30 gebouwen meer verwoest dan de vorige dag.

Beperkte luchtruimgebieden

De as- en gaspluim van bijna 4,5 kilometer hoog beïnvloedt de luchtvaart op het eiland. De luchthaven van La Palma blijft open, maar er zijn bedrijven zoals Binter die hun vluchten uitstellen en wachten tot de as is verdreven. Daarnaast heeft AENA tijdelijk beperkte luchtruimgebieden ingesteld in de gemeenten El Paso en Los Llanos de Aridane voor overvliegen onder 3.000 voet.

Dit vind je misschien ook leuk