Valencia verhoogt Plusvalia om "speculatieve verkopen" te beteugelen

door admin
Valencia verhoogt Plusvalia om "speculatieve verkopen" te beteugelen

De Plusvalía is een van de meest prominente belastingen bij de verkoop van woningen en wordt geheven door de gemeente waar het onroerendgoed is gevestigd. De wijziging en tevens verhoging van de coëfficiënt werd op 20 januari goedgekeurd en geldt bij operaties waarbij het verkochte huis maximaal een jaar in handen is van de eigenaar. Dan wordt een verkoop beschouwd als “speculatief”. 

Daling Plusvalia bij niet-speculatieve verkopen

Anderzijds heeft de gemeente een daling doorgevoerd van die coëfficiënt bij die transacties waarbij het onroerend goed minstens 14 jaar van dezelfde eigenaar is geweest.

Volgens de vice-burgemeester en wethouder voor Stedelijke Ontwikkeling en waarnemend burgemeester Sandra Gómez helpt de maatregel de gemeente te strijden tegen de zogenoemde aasgierfondsen, speculanten en degenen die huisvesting zien als een troef om mee te speculeren, rijk te worden in plaats van als een grondrecht van de inwoners.

Valencia gaat zodoende speculatief woningbezit zwaarder belasten. Volgens Idealista.es betekent de actualisering een belastingverhoging van 13% voor onroerend goed dat minder dan een jaar in handen was van een en dezelfde eigenaar. De verlaging anderzijds voor verkopen van eigendommen die minstens 14 jaar het bezit van één eigenaar waren, zal gemiddeld 43% bedragen.

Zo geldt voor een ‘speculatief’ pand met een kadastrale waarde van 50.000 euro een verhoging van 300 euro, terwijl de verlaging in geval van een niet-speculatief pand ongeveer 1.000 euro zal bedragen.

Valencia neemt inkomensverlies op de koop toe

Ondanks dat de verlaging van de coëfficiënt bij niet-speculatieve verkopen een inkomensverlies voor de gemeente betekent van zo’n 121.000 euro verdedigt de wethouder van Financiën, Borja Sanjuán, dat “het een veel eerlijker configuratie van de belasting is”. De gemeente wil unaniem een einde maken aan speculatie met betrekking tot huisvesting in de stad of het bedrijven die er veel geld mee hopen te verdienen, moeilijker te maken. Daarmee moet het voor burgers van Valencia gemakkelijker worden een huis te kopen waarin ze gedurende een lange periode rustig in kunnen wonen. 

Dit vind je misschien ook leuk