Valenciaanse chefs koken ‘lelijke groenten’ tegen voedselverspilling

door admin
Valenciaanse chefs koken 'lelijke groenten' tegen voedselverspilling

Valenciaanse chefs hebben daarom de handen ineengeslagen om hier iets aan te doen. De chefs María José Martínez (Lienzo, één Michelinster), Susana Salvador (Bar Ricardo) en Vanesa Lledó (Mil Grullas) bereidden 200 menu’s met “lelijke” groenten. Dat zijn groenten die normaal niet worden verkocht en worden weggegooid.

De gerechten bestonden uit een escalibada (escalivada is een traditioneel gerecht uit de Catalaanse keuken met paprika, aubergines, ui en soms gegrilde aardappelen of gezouten kabeljauw), een kipstoofpot met wortelgroenten en een perzikpanacotta. De ingrediënten werden gedoneerd door boeren van de Mercavalencia-markt, die deze ‘lelijke’ groenten normaal gesproken niet aanbieden.

Samenwerking en bewustwording

Het initiatief werd georganiseerd door de vereniging EVAP in samenwerking met de markt in Valencia, de stichting Vrouwen in Gastronomie, het slagersgilde en de voedselbank. Het doel is om burgers bewust te maken van het belang van verantwoorde consumptie. De vereniging werkt ook aan een e-book met duurzame recepten, ontwikkeld door haar meer dan 400 leden.

Een groter platform

Het lelijke groenten-initiatief valt samen met een recent evenement in Valencia dat voedselverspilling op de agenda zette. Raschad Al-Khafaji, directeur van de FAO in Brussel, benadrukte het “verontrustende” niveau van voedselverspilling en riep op tot meer bewustwording.

Rolmodellen in de gastronomie

Chef Ricard Camarena, bekend om zijn duurzame keukens, was een van de sprekers tijdens het evenement. Hij legde uit dat hij alleen kookt met wat het seizoen te bieden heeft en alle delen van een groente of fruit gebruikt om zijn gerechten te bereiden.

‘Niets pijnlijker dan voedsel weggooien’

Carlos Mundina, de Valenciaanse wethouder van Klimaatverbetering, Waterbeheer en Landbouw, zei tijdens de opening van het evenement dat de cijfers over voedselverspilling “tot nadenken stemmen”. Hij benadrukte dat er “niets pijnlijker is dan voedsel weggooien terwijl er zoveel mensen zijn die lijden aan ondervoeding.”

Lees ook: Twaalf Spaanse startups voor een duurzame wereld

Dit vind je misschien ook leuk