Van hitte naar een buiencarroussel: Het weer in Spanje de komende dagen

door admin
Van hitte naar een buiencarroussel: Het weer in Spanje de komende dagen

Dat blijkt uit de voorspellingen van de Spaanse meteorologische dienst Aemet. Alleen in het noorden van het land zullen de temperaturen frisser aanvoelen, maar in de valleien van de rivieren Guadiana (Extremadura) en de Guadalquivir (Andalusië) kunnen de temperaturen oplopen tot zomers warm met temperaturen van boven de 30°C.

Veranillo de San Miguel: Een beetje zomer in de herfst

Dit weekend begint de astronomische herfst, en de temperaturen gaan stijgen. Dit fenomeen valt samen met de zogenaamde ‘Veranillo de San Miguel’ (de kleine zomer van San Miguel). Dat verwijst naar een warme periode aan het einde van september. De vraag is of dit ‘kleine zomerseizoen’ dit jaar weer op de agenda staat.

Schommelingen in het weerbeeld

Vanaf maandag worden er verschillende koufronten verwacht die lichte regenval in bepaalde delen van het land kunnen veroorzaken, met name in Galicië en het westelijke Cantabrische gebied. Na deze koufronten zullen de temperaturen waarschijnlijk weer stijgen, vooral in de mediterrane regio’s.

Wat komt na Veranillo de San Miguel?

Na het bekende ‘kleine zomerseizoen’ van eind september, is er in de Spaanse volkscultuur nog een ander warmtefenomeen: de ‘Veranillo de San Martín’, die plaatsvindt in november. Deze periode wordt gekenmerkt door zachtere temperaturen, wat voor velen een welkome afwisseling is tijdens de herfstmaanden. Doorgaans is het na deze mini-zomer gedaan met de warmte en beginnen de echt koude maanden van kachels en winterkleding.

Spaanse winterkou

Die kou geldt ook voor de doorgaans warmste streken aan de Middellandse Zee. Daar wordt de kou vooral gevoeld in de ochtenden en vanaf het einde van de middag als de zon aan kracht verliest. Het verschil in dag- en nachttemperatuur loopt dan snel op tot een graad of 10 tot 15. 

Dit vind je misschien ook leuk